Богородица Лепавинска у Новој Пазови

Богородица Лепавинска у Новој Пазови
Богородица Лепавинска у Новој Пазови
Богородица Лепавинска у Новој Пазови
Богородица Лепавинска у Новој Пазови

Копија икона Пресвете Богородице Лепавинске у храму Свете Петке у Новој Пазови

Од раног јутра сабирао се благочестиви народ у порти храма Свете Петке да, са свештенством и монаштвом, дочека реплику чувене иконе Пресвете Богородице Лепавинске. Архимандрит Стефан (Велика Ремета) и архимандрит Доситеј (Гргетег) пронели су икону кроз порту храма где их је верни народ заустављао и целивао икону, и унели је у храм да буде на здравље и спасење душа наших, рода нашег и Отечества нашег.

На Цвети, у 9.30 часова стигао је Епископ сремски Василије; на најлепши начин приређен је дочек. Дечак у народној ношњи изговарао је стихове посвећене нашој вери, Цркви, Епархији у којој живимо, желећи у име свих да владика Василије живи на многаја љета и долгоденствује.

Примакло се време да се служи Господу, да се призива Свети Дух, да се обави света тајна исповести и причешћа верног народа пред иконом Богородице Лепавинске. Светом Литургијом началствовао је Епископ Василије, а саслуживали су архимандрити: Доситеј (Миљков), Стефан (Вучковић), Николај (Веселиновић) и Серафим (Божић); протојереји-ставрофори: Стојадин Павловић, Бранислав Поповић, Миле Јокић; протојереј Борис Милинковић, протођакон Радомир Перчевић, јерођакон Иринеј Цветковић и ђакони: Слободан Вујасиновић, Дарко Кончаревић, и јерођакон Кирил.

За изузетан свештенички рад и досадашње прегалаштво Епископ Василије је одликовао напрсним крстом протојереја Милета Јокића,  а јерођакона Кирила, духовно чедо архимандрита Стефана из Велике Ремете, рукоположио је у чин јеромонаха.

На молбу владике Василија, након свете Литургије свештенству, монаштву и верном народу обратио се протојереј-ставрофор Стојадин Павловић истакавши да је храм Свете Петке јединствена разгледница града, али и свих нас, васцелог народа.
Молитве Господу узносили су чланови црквеног хора новопазовачког  Свети владика Николај.

За све госте је приређена трпеза љубави када је протојереј-ставрофор Миле Јокић  захвалио Преосвећеном Владики Василију на указаном поверењу, истакавши да га  напрсни крст сада још више обавезује да истраје у свештеничком позиву и да се држи тврде беседе  -  јединога пута - животворнога Господа нашег Исуса Христа,  Истине и истинског предања православне вере. Посебно је захвалио свим ктиторима и приложницима, верном народу чије су и најмање лепте уграђене у новоподигнути храм. Посебно је благодарио породици Микавица за сва доброчинства и новчане прилоге за цркву Свете Петке која се гради годинама. 

Директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић указао је на то да се сада широм Србије  гради на десетине храмова и да смо ми савременици  времена када се православна вера враћа у наше домове. Свечаном догађају је присуствовао и др Томислав Бранковић, начелник у Канцеларији за сарадњу са Црквама и верским заједницама.
Архимандрит Доситеј је у име честитао свих протојереју-ставрофору Милету Јокићу и подсетио да је један о ретких свештеника који је посебан душебрижник: не постоји манастир у којем није служио, и о братству и сестринству бринуо на сваки начин.

Председник Општине Стара Пазова г. Ђорђе Радиновић  је бираним речима захвалио на свим лепим говорима и на данашњем дану који је Господ створио, и напоменуо да је намера Општине да почне са уређењем централних делова града, а да средишњу пажњу задобија  управо храм Свете Петке, за који се нада да ћемо га сви угледати у новом светлу и руху за дан ове велике светитељке, 27. октобра 2014. године. Општина и Црква су овде пример одличне сарадње и разумевања, заједничког рада на добро житеља овога града, али и на корист свих других.  Општина Стара Пазова је током 2013. године одвојила на десетине милиона динара како би учествовала у црквеном животу својих житеља и јединственој изградњи духа и тела.

Пред одлазак из Старе Пазове, Епископ сремски Василије је позвао све да у предстојећој Страдалној седмици поста добро преиспитамо себе и прочитамо странице сопствене књиге како бисмо дочекали Васкрсење Христово у радости и необремењени грехом и тешкоћама.

***

Икона Богородице Лепавинске датира с почетка 16. века и дело је непознатог аутора, а по стилу припада итало-критској школи. О томе где је осликана и како је доспела у манастир Лепавину, нема података. Оно што је познато јесу дешавања око иконе, која потичу из времена II светског рата, када је 1943. године, у немачком бомбардовању, готово манастир Лепавинапотпуно уништен. Тешко су оштећени торањ и сама црква, на коју су пале две авионске гранате. Том приликом је уништен скоро сав иконостас са иконама.

Икона Пресвете Богородице Лепавинске је чудом Божјим остала неоштећена - нашли су је затрпану под дебелим наслагама малтера и цигле без и једне огеботине, иако је једна од граната пала на место где се она налазила. Пресвета Богородица помаже у свакој муци и невољи онима који јој се усрдно и у покајању обрате пред овом иконом. Црква је прославља 15. августа.

Дјево Владичице Богородице, поуздано спасење рода хришћанскога!

Зорица Зец

Богородица Лепавинска у Новој Пазови
Богородица Лепавинска у Новој Пазови
Богородица Лепавинска у Новој Пазови
Богородица Лепавинска у Новој Пазови