Богословија у Фочи домаћин Републичког такмичења из српског језика

Богословија у Фочи домаћин Републичког такмичења из српског језика
Богословија у Фочи домаћин Републичког такмичења из српског језика
Богословија у Фочи домаћин Републичког такмичења из српског језика
Богословија у Фочи домаћин Републичког такмичења из српског језика

Српска православна богословија Светог Петра Дабробосанског у Фочи, била је домаћин овогодишњег Републичког такмичења из српског језика за ученике средњих школа Републике Српске. Такмичење је у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске одржано у суботу, 18. априла 2015. године у поменутој Богословији.

На самом почетку свечаног отварања такмичења, које је уприличено у школском амфитеатру, ученике из једанаест средњих школа Републике Српске, као и њихове професоре, поздравио је ректор Богословије архимандрит Лазар (Лазаревић), пожеливши им срећу и успјех у такмичењу. Присутнима се затим обратио и г. Раде Лаловић, инспектор - просвјетни савјетник за српски језик и књижевност у Републичком педагошком заводу Републике Српске, који је између осталог рекао: „Ако знамо да у Републици Српској има преко 43.000 средњошколаца и ако знамо да је од тог броја преко 11.000 ученика по разреду, а како је данас окупљено дванаест представника других разреда, можемо само замислити како је то добар избор. Дужан сам да напоменем да сте ви најбољи у својим генерацијама и у томе сте једнаки, тако да ћемо данас на тесту изабрати првог међу једнаким.“ У оквиру програма је наступио и етно састав Кимвал, чиме су представљене ваннаставне активности ђака ове школе.

Такмичење је отворио Начелник општине Фоча г. Радисав Машић, који је у обраћању нагласио да је ово први пут да се Републичко такмичење одржава у Фочи, што је од великог значаја, како за град, тако и за цјелокупну требињску регију. Начелник је подсјетио на чињеницу да су учесници такмичења „најбољи у својим школама, општинама и регијма, а самим тим и у Републици Српској, што представља највећи успјех који су постигли“. Такмичење је по ријечима Начелника више „смотра најбољих према чему је сваки такмичар уствари и побједник“.

Такмичење је почело тачно у 10,00 чсова у школској читаоници и трајало је укупно два сата. Комисија, састављена од професора српског језика, прегледала је ученичке радове, објавивши најприје прелиминарне, а затим и коначне резултате. Од укупно дванаест ученика, колико их се такмичило, прва три мјеста су освојили сљедећи такмичари: Прво мјесто освојила је Милана Тодоровић (проф. Анкица Жугић) ЈУ СШЦ „М. Милановић“ из Милића; Друго мјесто је била Зорана Михић (проф. Весна Ликић) ЈУ СШЦ „С. Ћоровић“ из Љубиња; Треће мјесто дијелили су Милица Ујић (проф. Сузана Пржуљ) ЈУ СШЦ „В. Острошки“ из Сокоца и Јована Крстић (проф. Јелена Тодоровић) Пољопривредна и медицинска школа из Бијељине.

Затим је у амфитеатру Богословије уприличено свечано уручење диплома и плакета ђацима и њиховим професорима, чиме је уједно и затворен програм такмичења. Ученице које су освојиле прва три мјеста, Републички педагошки завод Републике Српске је наградио USB преносном меморијом, а Управа Богословије им је уручила Библију (најновије издање Светог Архијерејског Синода СПЦ – са девтероканонским књигама). Сви професори и ђаци – учесници такмичења, добили су од Управе Богословије на поклон књигу „Библијска историја“, а од Начелника општине Фоча г. Радисава његову књигу „Знамења Старе Херцеговине“.

Никола Ковач, проф.