Богословски факултет у Софији обележио 95 година рада

Богословски факултет у Софији обележио 95 година рада
Богословски факултет у Софији обележио 95 година рада
Богословски факултет у Софији обележио 95 година рада
Богословски факултет у Софији обележио 95 година рада

Министарство образовања и науке одликовало је Богословски факултет Софијског универзитета почасним плакатом поводом 95 година постојања и уручена је његовом данашњем декану професору Александру Омарчевском. Поводом празника Светог Климента Охридског којем је овај факултет посвећен, 24. новембра 2018, обележена је и 130-годишњица Софијског универзитета. Поред двојице архијереја, присуствовали су ректор Софијског универзитета проф. др Анастас Герџиков, професори и гости.

На свечаној академији предавање је одржао професор Омарчевски, који је изложио преглед историје Факултета и предочио његове резултате. У свом поздравном слову професор Герџиков је истакао да „ниједан универзитет није пун, није целостан, није истински универзитет ако нема богословског факултета“. На овом свечаном чину прочитано је поздравно слово министра образовања и науке Красимира Влчева, који је напоменуо да је Факултет оставио трајне трагове у развијању високе богословске науке. Ауторитет Факултета се гради снагама традиције и професионализма, а предавачи развијају активне научноистраживачку и педагошку делатност.

За време свечаности дугогодишњи професор факултета др Емил Трајчев Стојанов одликован је медаљом на плавој ленти Софијског универзитета у знак признања његове наставничке, научноистраживачке и организационе делатности, а поводом 60-годишњице овог професора.

На Факултету је одржана јубиларна научна седница „По стопама Светог Климента Охридског. У служењу Богу и духовнопросветно дело Цркве“. Овог пута је представљен научни зборник у част професора др Ивана Панчовског и 95-годишњице Богословског факултета.

На празник Светог Климента Охридског, 25. новембра по новом календару, у академском параклису Богословског факултета одслужена је архијерејска литургија. Молитвено учешће на празничном богослужењу узео је његова Светост Патријарх Неофит, који је дубокоповезан са овим научним заводом. Наиме, он је био последњи ректор Духовне академије и први декан повраћеног Богословског факултета у састав Софијски универзитет 1992. године. Његова Светост је био дугогодишњи наставник на Духовној академији и Богословском факултету, а сада је одржао поздрав студентима.

У наставку је уређена литија до споменика Светог Климента Охридског централним улицама Софије.

Извор. Двери.бг (са бугарског Инфо служба СПЦ)