Богословски уџбеници представљени на Сајму књига


Дана 28. октобра 2010. године, на штанду Српске Православне Цркве на Београдском сајму књига, одржана је промоција едиције Богословски уџбеници, у издању Светог архијерејског синода СПЦ. На веома посећеном скупу, о значају ове едиције говорио је Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Фотије, који је у први мах изложио кратак приказ уџбеника, а потом истакао бројне аспекте везане за ову проблематику. Епископ Фотије је посебно нагласио да је кроз ауторство других православних народа оличено кроз уџбенике Патрологије (Јован Мајендорф) и Светог писма Новог завета (Јоанис Каравидопулос), разбијена ксенофобија која се везује за православље. Такође је истакао потребу да се заокружи и комплетира ова едиција, како би имали подлогу за даљи рад на унапређењу просвете, а овим пројектом истовремено добија на значају и штампарија Српске Патријаршије.

Потом је о овој теми говорио протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, који је потребу за уџбеницима и писаном речи везао са утемељењем истих у Светом писму. Црква као систематична институција, која у свом образовном систему обухвата богословије, факултете, академије, веронауку, има преку потребу за постојањем уџбеника, који је по себи најважнија писана литература, због свог дидактичко-методичког значаја. Он је са своје стране изразио захвалност Епископу далматинском Г. Фотију због труда и напора да оваква едиција изађе пред ученике и професоре Богословија СПЦ. На ове речи се надовезао протојереј-ставрофор проф. др Димитрије Калезић, инспектор Богословија СПЦ, који је објаснио да је уџбеник књига из које се учи, књига која отвара знање. Улога уџбеника јесте да пружи почетне кораке и добар стар за бављење науком, те је у том смислу сваки уџбеник почетак, а не завршетак школовања. Квалитетни уџбеници су они који одговарају задатку, који имају добре рецезенте и који су прилагођени узрасту (психолошки и методички). Уџбеник је својеврсна проповед, и има далеко већи значај него што се данас претпоставља.

За сам крај ове промоције, Епископ далматински Г. Фотије је подвукао да у образовном систему Богословија СПЦ, који у овом тренутку броји око 800 ученика у седам богословија, уџбеници представљају основу сваког рада и напредка, и дају гарант опстанка Богословија, као продужетака првих хришћанских школа. Књиге из едиције Богословски уџбеници намењени су и православним гимназијама, за које је Епископ Фотије изразио наду да би у што скорије доба могле да заживе у животу Цркве и друштва, као хришћанске школе које дају широко образовање.

Искрено се надамо да ће овај подухват, који представља заједнички пројекат свих црквених чиниоца, и који је једнако важан за богослове, свештенство и монаштво у Цркви, буду настављен и завршен на корист свих нас и Мајке Цркве.

ђакон Борислав Петрић
Службеник Светог архијерејског синода
за црквену просвету