Богословско-философски скуп о Светом Григорију Палами

Богословско-философски скуп о Светом Григорију Палами
Богословско-философски скуп о Светом Григорију Палами
Богословско-философски скуп о Светом Григорију Палами
Богословско-философски скуп о Светом Григорију Палами

У Солуну је, од 7. до 15. марта 2012. године, одржан међународни скуп „Свети Григорије Палама: Теолошки и философски значај његовога дјела“, у организацији Црквене академије у Солуну и Међународног центра за православне студије у Кембриџу, а у сарадњи са Патријаршијским институтом за светоотачке студије манастира Влатадон, те Митрополијама Солуна, Лагаде, Верије, Ставруполеоса и Неаполеоса и Друштвом пријатеља Свете Горе.

Скуп је окупио око 200 делегата и посјетилаца, од којих је 47 имало реферате из различитих крајева свијета, Грчке, Велике Британије, САД, Португалије, Русије, Црне Горе, Норвешке, Бугарске, Аустрије, Швајцарске, Румуније, Африке, Либана, Индије, итд. Квалитет и разноврсност радова саопштених на скупу посвједочио је непролазну животност мисли и дјела Св. Григорија Паламе, те интердисциплинарно интересовање које овај Отац, епископ, светац, теолог и философ и даље буди у савременом академском свијету. Тематика саопштења простирала се од односа Св. Григорија према сопственој традицији, преко његових оригиналних доприноса теолошко-философском дискурсу, његовој рецепцији у прошлости и савремености, па до његовог значаја за афрички религиозни препород и компарације исихазма и контемплативне јоге. Поред осталих, на скупу су, са запаженим радовима, учествовали и др Микоња Кнежевић, из Никшића, доцент на Филозофском факултету Универзитета у Приштини – Косовској Митровици, и мр Филип Ивановић, из Подгорице, научни сарадник на Филозфском факултету Норвешког универзитета за науку и технологију у Трондхајму. Архијерејско достојанство скупу дало је и присуство Митрополита диоклијског са сједиштем у Оксфорду, др Калиста (Вера), који је и сам имао саопштење и пропратио ток цијелога скупа.

Осим у централном сједишту Црквене академије у Солуну, секције скупа одржане су и у оближњим сједиштима Митрополијâ Лагаде, Верије, те Неаполеоса и Ставруполеоса, гдје су учеснике дочекали и поздравили митрополити ових епархија. Сви делегати саборно су прославили дан Св. Григорија Палами присуством на светој архијерејској литургији у солунској цркви посвећеној овом великом учитељу исихазма, након чега је, на заједничком ручку, скуп поздравио и Митрополит солунски г-дин Антимос.

Академски дио скупа завршен је 12. марта, када су мушки учесници, предвођени Митрополитом Калистом, отишли на ходочашће на Свету Гору, гдје су три дана били гости братства манастира Влатадона. Током те посјете, учесници су обишли и Кареју, сједиште Свете Горе, гдје их је примио и протос Свете Горе Атонске. Женски дио скупа је за то вријеме имао организоване посјете музејима и црквама у Солуну и његовој околини.

На крају треба напоменути да конференција свој успјех дугује неизмјерној енергији и љубазном гостопримству организатора др Костаса Атанасопулоса (с Институа за православне хришћанске студије у Кембриџу) и проф. Григорија Стамкопулоса (са Црквене академије у Солуну), те бројним другим професорима, студентима и осталим члановима Организационог одбора. Посебно је задовољство што ће већина радова бити објављена у Зборнику, који се очекује да изађе у догледно вријеме на енглеском језику, у издању једног угледног британског издавача.

Презентације ће ускоро бити доступне и у видео формату на страници Института у Кембриџу: http://distancelearning2.iocs.cam.ac.uk/ICStGP-2/

Извор: Митрополија црногорско-приморска