ВДС: Посета дому за незбринуту децу

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили су у 2. марта 2013. године, на празник Светог Теодора Тирона, Дом „Јован Јовановић - Змај” при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда. У посету су пошли и нови млади чланови који су, поред својих обавеза, издвојили време да би неког обрадовали и своју хришћанску љубав показали на делу. Знамо да је Свети Теодор Тирон страдао, јер као прави војник Христов није хтео да принесе жртве идолима. И питамо се да ли ми данас претераном бригом за пролазне ствари, којима посвећујемо наше драгоцено време, не приносимо жртве савременим идолима уместо да испуњавајући заповести Божје, на првом месту о делатној љубави према Богу и ближњима, служимо јединоме истинитинитоме Богу као прави војници Христови.

У Дому који носи име нашег великог песника, који је посебно волео децу и писао за њих, дошли смо по прохладном сунчаном дану. Мања деца су после ручка била у дворишту и чекала нас. Обрадовала су се кад смо стигли и помогла нам да унесемо понуде: банане, мандарине, чоколаде и „Православље”.

Васпитач Данило Бојовић нам је рекао: - У Дому је тренутно четрдесеторо деце која су подељена у пет васпитних група. Деца су узраста од 7 до 18 година, или немају родитеље или је родитељима одузето старатељство. Празнина због недостатка родитељске љубави неком топлином може да се ублажи, али никад не у потпуности. Посао васпитача је леп и одговоран. Овде морате оставити своје личне проблеме и искључиво се посветити њима. Тешко је не везати се за децу. А свако емотивно везивање приликом одласка детета, оставља празнину. Отворен је простор за креативност сваком васпитачу. Поред програма заједничког за све сваки васпитач може да да нешто карактеристично. Ја, на пример, водим музичку радионицу. Учим их основама гитаре. Радим индивидуално са њима. То је корисно, јер помаже да боље организују време, а ко има таленант може да га развије”, рекао нам је љубазни домаћин васпитач Данило Бојовић.

Цео наш сусрет са децом је био посебно радостан. Протекао је у дружењу и разговору уз чоколаду и воће које су одмах добили. Највише су се обрадовали чоколади, она је била прва на „репертоару”. Чули смо и шта су научили у школи и како су у Дому прославили Светог Саву. Једна девојчица која у школи иде на веронауку течно нам је изговорила Оче наш. Показали су нам и неке друге вештине и испратили нас до излаза из дворишта. Срдачан однос кроз дружење био је задовољство и њима и нама.

Размишљамо колико се особље Дома труди да овој деци пружи други дом и може све друго да им пружи осим родитељске љубави и топлине породице. Знамо да је породица, не само у овако драстичним случајевима, озбиљно угрожена и да се савремени, нарочито млади бракови брзо разводе. А породица је домаћа Црква. Зато је свесна озбиљности овог проблема др Милијана Савић која се налази на челу Ресора за породицу, брак и васпитање на годишњој Скупштини Верског добротворног старатељства одржаној 1. јуна 2012. године предложила да се (у што скорије време) организује дводневни семинар на коме би компетентне особе припремиле добровољце из наших парохија, цркава - вернике који су по струци блиски  просвети, здравству и бризи за породицу и породично здравље, да пружају помоћ по овим питањима. Ови људи би, враћајући се у своје парохије могли да помогну да један дан у недељи, у свакој нашој цркви буде посвећен породици и породичним проблемима и буде својеврстан „Дан отворених врата” за породицу. Верујемо да би на овај начин, уз Божију помоћ, бар један број бракова могао да се сачува и деци омогући да у топлој породичној атмосфери одрастају уз свог тату и своју маму.

Извор: ВДС