Богослужења Страдалне седмице у Саборном храму у Новом Саду

Богослужења Страдалне седмице у Саборном храму у Новом Саду
Богослужења Страдалне седмице у Саборном храму у Новом Саду
Богослужења Страдалне седмице у Саборном храму у Новом Саду
Богослужења Страдалне седмице у Саборном храму у Новом Саду

На Велики петак, 10. априла 2015. године, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду служено је вечерње богослужење са изношењем плаштанице. Уз појање стихире Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј предводио је део вечерње службе када се износи и полаже плаштаница у Христов гроб, уз саслужење братства Саборног храма.

Вечерње Великог петка, служи се у трећи час дана, тј. у време распећа Спаситеља. Оно, казујући о ономе шта се дешавало у тај час, код верног народа Божјег ублажава тугу због Господњег страдања, погребења и смрти. Све оно ка чему је водила ноћ која је претходила Христовом страдању, све се то сада остварује. Чаша за коју се Господ моли да га мимоиђе сада је ту, и Он је испија до дна, до смрти, до силаска у ад и погребења. Господ оставља своје ученике са срцем које је преплашено и искидано тугом. Чаша сладосног пића вечног живота на Вечери Господњој, сада је за Христа и Његову Мајку Пресвету Богородицу, чаша смртне жалости. Да би напунио ту чашу Богочовек је био понижен, а да би је оживотворио, Он умире на Крсту, да би све нас привео из смрти у живот, од земље ка небу. Да би Адама избавио из ада, сам Господ силази у њега. Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!

Дан раније, на Велики четвртак, 9. априла 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј началствовао је евхаристијским сабрањем  уз саслужење Преосвећеног Епископа јегарског г. Јеронима, братства Саборног храма и новосадских ђакона.

По прочитаном јеванђелском одељку епископ Иринеј је поучио све присутне говорећи о значају празника, са молитвеном жељом да у здрављу душе и тела свако од нас истраје у великопосном подвигу до краја, како би нас Господ удостојио да се поклонимо и светом Васкрсењу Његовом.

У  данашњи дан, на Тајној вечери, Господ је  установио свету тајну причешћа, говорећи: Примите, једите ово је тело моје и Пијте из ње сви: ово је Крв моја Новога Завета која се за вас и за многе излива на отпуштење грехова ( Мт. 26,26-28). Господ Исус Христос је својим ученицима опрао ноге, учећи их својим примером истинском смирењу, говорећи им: који хоће међу вама да буде први, нека буде свима слуга ( Мк.10,44).

Светој Литургији у Саборном храму присуствовао је жупник у пензији др Андрија Копиловић.

У стиховној стихири Великог четвртка, која се поје на јутрењу, богонадахнути црквени песник догађаје овог дана описује следећим речима: Данас се против Христа сабра лукаво веће и против Њега сујетно се саветоваху да предају Пилату на смрт Невинога. Данас због новца Јуда сам себи вешала ставља и лишава се оба живота, привременог и божанског. Данас Кајафа нехотећи пророкује: Боље је, говорећи, да један умре за народ! Јер је дошао да пострада за грехе наше, да нас ослободи , од ропства непријатељу, као Добар и Човекољубац.

На  Велики четвртак, 9. априла 2015. године, са почетком у 18 часова, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду служено је велико бденије током кога је прочитано дванаест одељака из светог Јеванђеља о страдањима Господа Исуса  Христа. Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки др Иринеј прочитао је први јеванђелски одељак и дванаести у коме је описан догађај печаћења гроба у коме је положено тело Христово и на тај начин дао печат овом јединственом богослужењу које је јутрење Великог петка (код нас се служи на Велики четвртак увече). Јутрење Великог петка нам произноси благовест о спасоносним страдањима и смрти Богочовека Исуса Христа и све нас позива да заблагодаримо Господу нашем, не престајући са појањем светих речи које у потпуности изражавају суштину дана у којима се налазимо, ,,Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!"

Извор: Епархија бачка