Богослужења у Катунској нахији

Богослужења у Катунској нахији
Богослужења у Катунској нахији
Богослужења у Катунској нахији
Богослужења у Катунској нахији

Крајем септембра 2013. године обављена су два значајна богослужења на различитим крајевима Катунске нахије, у Цетињској општини.

У уторак 24. септембра служен је молебан у новосаграђеном објекту – обновљеној цркви Свете Тројице у селу Мајстори, на Његушима. Молебан је служен као благодарење Господу за успјешно изведене грађевинске радове којима је овај сеоски храм обновљен у потпуности. Наиме, ради се о цркви која је саграђена још почетком 20. вијека и освештана од стране Цетињског митрополита Митрофана Бана. Током Другог свјетског рата црквица је пострадала, а у земљотресу 1979. године била је срушена до темеља.

Иницијативом припадника братства Кустудића (које вјековима живи у Мајсторима) и благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, у посљедње двије године предузети су радови на изградњи нове цркве која би по свему била налик претходној. Уз Божију помоћ, сви радови су успјешно завршени, па ће сљедеће године, ако Бог да, бити обављено освећење овог храма који почива на југоисточним обронцима планине Ловћен.

У недјељу 29. септембра служена је Литургија у цркви Светог Николе на Чеву – познатој задужбини књаза Николе Петровића и саборној цркви чевских братстава. Литургију је служио парох цетињски свештеник Гојко Перовић а у молитви су учествовали вјерници са Чева, чланови братстава Вукотића, Николића и Вујовића. Овом приликом је Милева Николић са Цетиња саборној цркви Светог Николе приложила икону Пећке Краснице, чудотворну икону Мајке Божије која се чува у Пећкој Патријаршији. По завршеној Божијој служби, присутни су разговарали о могућностима обнове двије мјесне цркве: Светог Илије и Светог Арханђела Михаила, које су у јако запуштеном стању.

Извор: Митрополија црногорско-приморска