Бон: Међународнa хришћанско-јеврејска конференција о Реформацији

Председник Немачког бискупске конференције кардинал Маркс и бивши председник Лутеранског светског савеза Бискуп Јунан говориће о предању и реформама у хришћанству на међународној конференцији у Бону. Реформација је фокус овогодишњег годишњег састанка Међународног савета хришћана и Јевреја.  Конференција на тему Реформисање - Тумачење - Ревизија почиње у недељу у Бону и трајаће до среде. У поднаслову стоји: Мартин Лутер и 500 година предања и реформе у јудаизму и хришћанству. Овај Савет је основан 1947. године са седиштем у хесенском градићу Хепенхајму и има око 40 националних хришћанско-јеврејских  и међународних организација из 32 земље.

На састанку у образовном Институту Густав Штреземан очекују се учесници из целог света. Конкретно је реч о питањима као што су предања и реформе у хришћанству и јудаизму, богослужења и молитве, као и о питањима везаним за будућност јеврејско-хришћанског односа. Конференција је организована у сарадњи са немачким Координационим саветом Удружења за хришћанско-јеврејску сарадњу и Рајнском покрајинском Црквом.

У понедељак председник Немачке бискупске конференције кардинал Рајнхард Маркс допутоваће у Минхену. Он и бискуп Муниба Јунан, који је донедавно био председник Лутеранског светског савеза, говориће о предању и реформама у хришћанству. Остали говорници су председник Евангелистичке цркве у Рајнланду Манфред Рековски, јеврејски философ и педагог Мика Брумлик и многи рабини.

Извор: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)