Борци прекинули штрајк након договора са премијером

Допис, који су у понедељак 13. јануара ове године упутили Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин и градоначелник Ваљева Станко Терзић највишим државним званичницима, апелујући да се приступи решавању проблема Савеза Удружења бораца Србије (1990-1999), чије је руководство седам дана штрајковало глађу у Ваљеву, резултирао је јучерашњим договором између ратних ветерана и премијера Србије Ивице Дачића. Примарни захтев - издавање здравствених легитимација и остваривање права на лечење биће испуњен кроз измене и допуне Закона о борачко-инвалидској заштити.

Када је реч о исплати ратних дневница, договорено је да се, пошто став Међународног суда у Стразбуру буде обзнањен, формира тим Владе Србије и представника Савеза бораца да Влади предложи методе решавања проблема. Такође, Влада Србије препоручиће локалним самоуправама да, сходно могућностима, унапреде положај бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. Истакнуто је да се нарочито мора радити на запошљавању њихове деце, као и скренути пажња у предузећима да се, у случају социјалних програма, има обзира према радницима који су учествовали у ратовима.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин изразио је огромну радост и задовољство постигнутим договором те прекидом штрајка глађу бораца, због којег је, као духовни отац, био веома забринут ових дана.

Извор: Епархија ваљевска