Босанска Крајина у Првом свјетском рату

Босанска Крајина у Првом свјетском рату
Босанска Крајина у Првом свјетском рату
Босанска Крајина у Првом свјетском рату
Босанска Крајина у Првом свјетском рату

Са благословом Његовог преосвештенства Eпископа бихаћко-петровачког г. Атанасија, Епархија бихаћко-петровачка и Црквене општине Дринић и Дрвар у сарадњи са Удружењем историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“ организовале су предавање на теме из историје српског народа у Босанској Крајини и улози истакнутих Крајишника у борби Срба за очување националног идентитета и културно-историјских вриједности у окупираној Босни и Херцеговини.

Предавање је одржано 27. маја 2017. године, са почетком у 18 часова, у сали Основне школе „Дринић“ у Дринићу. Предавање су одржали еминентни универзитетски професори са Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци, доц. др Боривоје Милошевић и доц. др Бошко М Бранковић.

Прво предавање одржао је доц. др Боривоје Милошевић на тему „Босанска Крајина у Првом свјетском рату“. Друго предавање на тему „Улога Богдана Милановића Крајишника у борби Срба за црквено-школску самоуправу у Босни и Херцеговини“, одржао је доц. др Бошко М Бранковић, иначе родом Петровчанин из јуначке Смољане. Оба предавача су угледни српски историчари који су Крајину почаствовали бројним научно-истраживачким радовима и опсежним и студиозним монографијама у којима су обрађивали славну, јуначку и мученичку историју Срба Крајишника. Оба предавача су у својим веома опсежним и студиозним предавањима приближили и освјетлили историју Срба у Босанској крајини и њихову улогу у очувању националног идентитета, као и борби за слободу и црквено-школску самоуправу у Босни и херцеговини.

Предавању су присуствовали Његово Преосвештенство Eпископ бихаћко-петровачки г. Атанасије са свештенством, директорица Основне школе „Дринић“ гђа Рајка Ђумић и вјерни народ из Дринића. Предавања на поменуте историјске теме, уважена господа универзитетски професори одржали су и сутрадан у Дрвару са почетком у 19 часова.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка