Божанска Литургија у манастиру Баламанду

Његово Блаженство Патријарх Јован Х служио је Божанску Литургију у манастиру Баламанду. Литургији је присуствовао велики број верника из Куре и Северног Либана. После Литургије уследила је Патријархова проповед. Манастир Баламанд је посвећен Пресветој Богородици и Светом Георгију. Манастир припада Антиохијској Патријаршији и налази се на девет километара јужно од града Триполија у Либану.

На месту овог манастира раније се налазиоманастир који су основали цистерцити, католички монашки ред, 1157. године и био је познат као Белмонт, Белимонте ултра Маре и Белус-Монс. То је била прва прекоморска опатија коју су цистерцити основали током западноевропских крсташких ратова у Светој земљи. Почетком 17. века манастир је дошао под власт локалне Православне Цркве. Касније  је у оквиру манастира почела с радом богословска школа за образовање свештенства, све до формирања 1971. године Богословског института Светог Јована Дамаскина, који је касније постао члан Баламандског универзитета у Триполију.

Конак из 13. века је потпуно обновљен када су манастир преузели православни монаси 1604. године. Био је у јако лошем стању после сукоба 1279. да је морао да се обнови у потпуности. У седамнаестом и деветнаестом веку ова зграда је претворена у цркву Светог Георгија.

Извор: Антиохијска Патријаршија, Orthodox wiki