Божић и Богојављење у Еквадору

Божић и Богојављење у Еквадору
Божић и Богојављење у Еквадору
Божић и Богојављење у Еквадору
Божић и Богојављење у Еквадору

Божић је у Еквадору почео вечерњом службом са балгосиљањем пет хлебова и налагањем бадњака како је то већ традиција у Српској Православној Цркви, а са радошћу прихваћена и спроведена у праксу и у приморском тропском граду Гвајакилу. Света Божићна Литургија је почела у недељу у 10,30 часова, а у њој су учествовали многи православни верници разних нација: Еквадорици, Палестинци, Руси, Украјинци, Бугари, Белоруси и други. Служба се одвијала на шпанском и црквенословенском језику, а светој тајни причешћа приступили су скоро сви присутни (осим катихумена - тј. оних који се припремају за свето крштење).

У току свете Литургије читана је посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а по причешћу и отпусту божићно славље се продужило у Црквеној сали где се свим присутнима разделила пињица (божићни слатки хлеб).

Прослава Богојављења започета је светом Литургијом која је служена у поподневним сатима 18. јануара. У току Литургије са Господом се сјединио поприличан број верника, а у продужетку се богослужило велико освећење воде. Верници су задовољни захватали свету воду, пили и носили је својим домовима.

о. Рафаил (Чепрњић), парох еквадорски