Божић по грегоријанском календару

Римокатоличка Црква, протестантске заједнице, Англиканска Црква, као и неке православне Цркве које су прихватиле ново рачунање времена, прослављају данас Божић. Београдски надбискуп Станислав Хочевар предводио је поноћну мису у цркви Светог Анте Падованског, а у 18 сати ће служити мису у цркви Криста Краља. Празник су верницима честитали највиши државни званичници.

Председник Томислав Николић поручује да је Божић прилика не само да покажемо спремност, већ и да чинимо добро, да сви, без обзира на вероисповест, будемо бољи и племенитији према другима. У жељи да празник проведу са најближима у миру, љубави и духовном благостању, председник Владе Србије Александар Вучић наводи: -Нека и овај Божић подсети на вредности којима сви тежимо - међусобно поштовање и племенитост.

Верници Цркава западног обреда на Божић се клањају јаслама у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом. Обичај да се у цркве поставе јасле, са фигурама које дочаравају сиромашне услове стаје у којој је Христос рођен, потиче из 13. века. Такве јасле у својим домовима данас имају и верници. У кућама верника Римокатоличке Цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића.

У Ватикану папа Фрања, духовни вођа 1,2 милијарди католика, синоћ је предводио мису на Бадње вече, а у својој божићној поруци говорио је о саосећању са децом која пате у ратовима и беди, али такође са онима којима се "не дозвољава да се роде". Папа ће данас одржати своју традиционалну божићну поруку "Урби ет Орби" са балкона Базилике Светог Петра у Риму.

Хиљаде верника присуствовало је поноћној миси у Витлејему, где је према хришћанској традицији рођен Исус Христ, док се широм Европе овај хришћански празник обележава уз појачану безбедност. У Витлејему 2.500 палестинских и страних верника присуствовало је поноћној миси у цркви Рођења Исусовог, саграђену над пећином где хришћани верују да је рођен Христ. Међу присутнима су били и палестински председник Махмуд Абас и други палестински званичници.

На северу Израела више од 25.000 људи учествовало је прослави Божића у Назарету, граду где је Христ провео своје детињство.

У Европи страх од могућег насиља је био једна од главних брига, пошто је мање од недељу дана прошло од када је нападач са камионом улетео на божићни вашар у Берлину и убио 12 људи. За напад је преузела одговорност Исламска држава. Безбедност око места прославе појачана је у више европских градова, међу којима у Милану, у Италији где је осумњичени нападач из Берлина убијен. У главном граду Немачке становници и туристи палили су свеће и полагали цвеће на место где је извршен напад. У својој божићној поруци немачки председник Јоаким Гаук позвао је да се не осуђују уопштено групе људи у алузији на избеглице.

У Сирији католичка заједница у Алепу спрема се да прослави прву мису у последњих пет година у катедрали у старом делу града.

На југу Филипина, једној од главних католичких земаља на свету, 13 људи је повређено у експлозији близу цркве где су верници долазили на мису. Прослава у тој земљи је такође под сенком невремена, хиљаде људи евакуисано је и десетине лука је затворено пред најављени долазак тајфуна.

Извор: РТС