Божић прослављен широм Уједињених Арапских Емирата

Десетине хиљада становника широм Уједињених Арапских Eмирата прославља Божић 25. децембра 2018. г. С обзиром на разне националности које ће присуствовати службама у црквама широм земље, свима ће викари и свештеници држати службе на више језика од јутра од мрака.

У катедрали Светог Јосифа у Абу Дабију отац Гандолф Вајлд (OFM) рекао је да ће они држати један број миса на различитим језицима, међу којима корејски, арапски и пољски.

„Ми имамо свештенике из више земаља које служе мисе на матерњим језицима; корејског свештеника, италијанског свештеника. Ми имамо и филипинског свештеника који је студирао у Шпанији, а који служи мису на шпанском. Очекујемо да ће бити више од 15.000 верника на службама на Бадњи дан и Божић,“ рекао је он за Калиџ Тајмс.

С обзиром да је 25. децембар датум који је врло близу Новој години, а 2019. је сада названа „Годином толеранције“, о. Гандолф је рекао да је чињеница да је у могућности да се један свети празник прослави у муслиманској земљи „прави показатељ значења те речи“.

„Важно је то напоменути: проблем за многе мање верске заједнице и Цркве  у неким земљама је што немају своју цркву. Наша црква пружа могућност служења за више од 70 деноминација хришћанске вере и многе службе ће моћи да служе овде током божићних празника.

У католичкој цркви Блажене Дејеве Марије у Дубају биће неколико миса 25. децембра (на сам Божић), од 5.30 ујутро до 9 сати увече. Оне ће бити одржане у различитим интервалима на енглеском и арапском.

Као и катедрала Светог Јосифа у Абу Дабију, и друга конфесија у Џебел Алију, коју води о. Тимоти Хини, поделиће своју зграду са неколико конгрегација.

„Једна ствар што Англиканска Црква чини широм Персијског залива јесте да дели своју зграду са другим црквама. Постоји 10 црквених здања у Дубаију, али преко 200 деноминација. Тако, након што ми одржимо своју Божићну мису у 10 ч. ујутро у уторак, људи ће онда да дођу овде и одржаће различите службе од православних до евангеличких. У том смислу, то је дух Божића који окупља људе заједно“, рекао је он.

Хини је рекао да између Бадњег дана и Божића очекује око 10.000 становника да прође кроз врата ове цркве.

У Уд Мехти о. Нинан Филип Панакаматом, викар православне катедрале Светог Томе, неће држати свету Литургију на сам дан Божића. Међутим, он је одржао службу на Бадњи дан од 18.30 до 22.30 увече.

„Традиционално почињемо на Бадње вече и очекујемо око 10.000 становника. Деведесет и пет наших верника родом су из Керале, Индија, али имамо и припаднике из руске и етиопске заједнице. Власти УАЕ заиста узимају озбиљно појам „толеранција“, и дани као што је овај, када сви можемо да се окупимо заједно да обележимо своју веру, доказује то,“ рекао је он.

Извор:  Khaleej Times (са енглеског Инфо служба СПЦ)