Божић у Алепу

Хришћани у Алепу прославили су у недељу Божић уз огромну окићену јелку, која се засветлела први пут у последњих пет година. Божић се слави након што су снаге председника Башара ел Асада прошле недеље у потпуности преузеле контролу над тим градом после повлачења побуњеника. Многи су усхићени због те победе, поздрављајући „повратак мира у град”, навела је агенција Ројтерс која је, међутим, указала и на патње хиљаде људи који су морали да побегну из области Алепа који су били под контролом побуњеника и време проводе у дивљини на снегу.

Хуманитарне групе упозоравају да су многи од тих цивила у опасности и да има деце која су умрла од зиме. У скоро разрушеној катедрали, која се налази на месту које је дуго времена била „прва линија фронта” старог дела града, свештеници су се дочекујући Божић молили за мир. То је била прва поноћна миса одржана у последњих пет година, а присуствовало јој је десетак верника, као и неки руски војници, наводи Ројтерс.

„Атмосфера је величанствена. То је ново рођење Исуса Христа и ново рођење града Алепа”, рекао је један од лидера хришћанске заједнице. У деловима града поштеђеним разарања, која су била под контролом владиних снага, ресторани су били препуни хришћана. На стотине људи је играло и веселило се у насељу Азизија, где је засијала божићна јелка - први пут од 2012. године. Своје место су нашли и постери са ликовима Асадa и руског председника Владимира Путина. Број хришћана у Алепу се смањио од почетка сукоба, са 250.000 на 50.000.

Извор: Политика, Танјуг, Ројтерс