Божић у Бечу и Трсту

Божић у Бечу и Трсту
Божић у Бечу и Трсту
Божић у Бечу и Трсту
Божић у Бечу и Трсту

И ове године је свечано започето славље Рођења Господа Исуса Христа у храму Васкрсења Христовог у Бечу. На Бадње вече парох овог храма јереј Јован Алимпић служио је велико повечерје, а за певницом су били појци храма под вођством професора Обрада Симулова. Након богослужења отац Јован је одржао надахнуту беседу у којој је објаснио симболику Бадње вечери и значај самог бадњака. Такође је позвао све верне да приђу и приме по један освећен бадњак, а многобројну дечицу је свештеник позвао да приме и пригодне Божићне пакетиће.

Божићно славље је настављено поноћном светом Литургијом којом је началствовао парох храма Васкрсења јереј Михаило Смиљанић а саслуживао је ђакон Филип Милуновић. И ове године је храм био мали да би примио све вернике који су дошли да прославе Божић. За певницом су били појци храма под вођством професора Обрада Симулова. Отац Михаило је прочитао Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, након чега су сви верници који су чак испред храма чекали пришли да се причесте Божанским тајнама.

У Трсту је свечано прослављено Рођење Господа и Спаса нашега Исуса Христа. На Бадње вече служено је велико повечерје са петохљебницом и јутрењем у наставку. Началствовао је надлежни парох протојереј-ставрофор Рашко Радовић уз саслуживање архимандрита Јевстатија, заменика старешине грчког храма Светог Николе у Трсту. Певао је храмовни хор под диригентском палицом проф. Ане Каире. Храм је у време богослужења био испуњен верницима, највећим делом Србима из Трста, Удина, Венеције и Истре, а било је и павославних Руса, Украјинаца, Молдаваца, Бугара и других. Поред њих је чак било и подоста наше браће римокатолика - Италијана.

После прочитане Божићне посланице и уобичајених поздрава и честитки празника, свечано је унешен бадњак у салу „Ристо Шкуљевић“ уз традиционални народни ритуал наслеђен од оснивача српске заједнице. У сали је приређено послужење за вернике и госте примерено дану, добротом Црквене општине.

На дан Рождества Христовог је свету Литургију служио надлежни парох протојереј-ставрофор Рашко Радовић уз одговарање храмовног хора под диригентском палицом проф. Ане Каире. Храм је био испуњен верницима. Божићну посланицу прочитао је прота Рашко Радовић који на крају честитао празник свим верницима. После Литургије приређено је послужење за народ у сали „Ристо Шкуљевић“ добротом Управе Црквене општине.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска