Божић у Цириху

Божић у Цириху
Божић у Цириху
Божић у Цириху
Божић у Цириху

Православни верници у великом броју посећивали су Светотројични и Светоуспенски храм у Цириху. На Бадњи дан је служена Литургија Светог Василија Великог у оба храма и велики број верника се исповедио и причестио.

На Бадње вече је служено празнично бденије у Светотројичном и Светоуспенском храму у Цириху, у Бадену и у Шпрајтенбаху. На општу радост, свуда су Цркве биле добро посећене. По устаљеном обичају, бадњак се пред почетак службе унео у храмове, а након молитве су бадњаци били запаљени у порти. Народ је са свештенством певао божићне и народне песме и у породичној атмосфери делили су празничну радост једни са другима. У Светотројичном храму је народ поздравио конзул г. Раде Радојевић из Цириха, а у Светоуспенском храму је народу честитао Божић генерални конзул у Цириху г. Зоран Јеремић.

На Божић су у оба храма служене свете Литургије и оба храма су била испуњена верницима који су се у великом броју причестили.

У Светотројичном храму је на првој Литургији златник из чеснице добио Никола Гајић из Цириха, а на другој Литургији Михајло Кумер из Шафхаузена и Теодора Мирчић из Цириха. У Светоуспенском храму је на првој литургији добио златник Јулијан Илић из Дибендорфа, а на другој литургији, Јована Топаловић из Билаха.

На други дан Божића - Сабор Пресвете Богородице -  договорено је да се саборно служи у Светоуспенском храму док ће на други дан Васкрса увек бити саборна служба у Светотројичном храму.

На други дан Божића увече, Светоуспенски хор ”Богородичин” је прославио своју славу уз појање на Молебну Пресветој Богородици Млекопитатељници. Након молитве су свештеници благословили славски колач и помолили се Господу за све чланове хора. Кума овогодишње хорске славе је била Алина Миљковић. Славски кум за следећу годину ће бити диригент Игор Маринковић. Након молитве су чланови хора прославили своју славу у црквеној сали уз песму и пригодно весело дружење.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска