Божић у Црквеној кухињи

Божић у Црквеној кухињи
Божић у Црквеној кухињи
Божић у Црквеној кухињи
Божић у Црквеној кухињи

Рождество Христово и празници који претходе Божићу, Детињци, Материце и Очеви уносе посебну радост и топлину у породични дом. Људи на маргини друштва, за многе као људи потпуно „невидљиви” лишени су ове радости. Да би и за њих Божић био празник радости, узајамног праштања и љубави у Црквеној кухињи Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке су се потрудили да приреде празнични ручак с печеницом која се на овај дан традиционално налази на породичној трпези.

Кроз тај гест пажње хтели су да покажу корисницима кухиње да они, као што је приликом посете кухињи у марту прошле године рекао Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Андреј без обзира на њихове животне околности, треба да се осећају као део једне породице, јер „ми у Цркви гледамо на вас као на део породице.

На први дан Божића, 7. јануара 2014. године, подељени су празнични пакети у којима је било печење и прилози а уз то и пакет с колачима. Празнични ручак је обезбеђен добротом г. Брента и гђе Јелене Седлер. Колаче је и овом приликом с пуно љубави даривала шира породица која се бави производњом колача и редовно их бесплатно испоручује Црквеној кухињи и посебно о великим празницима.

Уз узајамно честитање: Христос се роди-Ваистину се роди! подељено је тог дана око 1000 празничних пакета. Пакети су дељени у просторијама Црквене кухиње у Француској улици 31 и на три пункта Црквене кухиње при црквама: Сабора српских светитеља на Карабурми, Светог Ђорђа на Бежанији и Вазнесења Господњег у Жаркову. Осећало се да је за све ово Празник и да они који примају поклон желе и да узврате или изјавом захвалности и лепим жељама или скромним поклоном као што је бадњак уплетен у венчић. Породица свештеника Горана Ђукића из Умчара је својим прилогом обогатила празничну трпезу у Прихватилишту за одрасла лица у Кумодрашкој улици, чиме је и ове године настављена добра сарадња између ВДС-а и ове установе социјалне заштите.

То што су неког обрадовали Христа ради је волонтерима и запосленима у ВДС-у  који су учествовали у припреми и спровођењу ових активности и дародавцима посебна  радост јер су на овај Велики Празник изашли у сусрет Богомладенцу Христу трудећи се да испуне Његове заповести о љубави: „Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте” (Мат, 25,40).

Извор: ВДС