Божић у Фочи

Божић у Фочи
Божић у Фочи
Божић у Фочи
Божић у Фочи

У Црквеној општини фочанској свечано су прослављени Божићни празници у храмовима Светог Николе и Светог Саве налагањем бадњака и служењем светих Литургија. По већ устаљеној традицији Бадњи дан је започео одласком у сјечу бадњака испред храма Светог Саве коју су организовали ЦО фочанска и Општина Фоча. За фочанске храмове бадњаке су усекли свештеници Александар Видаковић и Ненад Тупеша са члановима Црквеног одбора, а за Општину Фоча представници власти. Након тога уследило је украшавање бадњака за храмове и припрема за Бадње вече.

У храму Светог Николе вечерње богослужење са налагањем бадњака у 17 часова су служили протојереј Александар Видаковић и протојереј-ставрофор Новица Ћебић уз саслужење ђакона Владимира Рајака. Велики број верника који је присуствовао богослужењу по уобичајеној пракси послужен је куваним вином и ракијом. Ова свечаност се потом пренела и у храм Светог Саве где је у 18 часова служено велико повечерје са петохлебницом и налагањем бадњака. Служили су јереј Миљан Рађеновић и протојереј-ставрофор Ненад Тупеша у присуству архијерејског намесника србињског протојереја-ставрофора Данила Црногорца. Овом величанственом догађају је присуствовало око две хиљаде верника који су испунили Светосавски храм.

Ове  године је по први пут организован прикладан културно уметнички програм у коме су узеле учешћа домаће етно групе и здравичар. На почетку програма, који чак ни лоше временске прилике нису омеле, вернима се пригодном беседом обратио старешина храма Светог Саве протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша. У беседи је истакнута символика светлости наложеног бадњака која по речима проте Ненада „ символично изображава Светлост од Светлости која се јавила свету у Витлејемској пећини у личности Богомладенца Христа, и која светозарним лучама исијава и сведочи мир, љубав и праштање, што је главна порука овога празника“. Потом се вернима обратио Начелник Општине Фоча г. Радисав Машић пожелевши свима мир, љубав и срећно Бадње вече. Дружење у порти храма Светог Саве уз топлоту бадњака, етно музику и кувано вино је настављено.

На празник Рождества Христовог у 5 часова служене су свете Литургије на којима је присуствовао велики број верника који су се пројавили како сутелесници Христови.

Извор: Митрополија дабробосанска