Божић у Трсту

Божић у Трсту
Божић у Трсту
Божић у Трсту
Божић у Трсту

Уочи празника велико повечерје са јутрењем служио је надлежни парох прота Рашко Радовић уз одговарање храмовног хора којим диригује проф. Ана Каира и појаца Драгане Гајић и Јагоша Дашића. Храм је био испуњен верним народом из Трста, Удина, Венеције и других околних места као и из Истре и Словеније а примећен је велик број Тршћана. После богослужења извршен је традиционални народни ритуал уношења бадњака у парохијску салу „Ристо Шкуљевић“, а затим је Црквена општина у духу наше традиције приредила за све послужење посниим јелима и пићем.

На дан Божића, свету Литургију служио је прота Рашко Радовић уз одговарање храмовног хора и појаца Драгане Гајић, Јагоша Дашића и Тамаре Антонијевић. Храм је био готово испуњен благоверним народом из Трста и околних градова и многим Тршћанима који традиционално деле божићну радост са православцима у Трсту.

После причешћа надлежни парох прочитао је Божићну посланицу а затим и Посланицу Епископа којом апелује на вернике у подручној Епархији за прилог ради довршења изградње спомен-капеле у Маутхаузену у коју би се пренели посмртни остаци српских заробљеника - новомученика у Првом светском рату, са војничког гробља у логору Маутхаузен где још увек почивају.

После свете Литургије, парох је народу упутио топле божићне честитке, поздравио пријатеље Италијане и позвао народ на послужење које је приредила српска заједница, посебно за сиромашне и оне пристигле из далека. Пошто је примио нафору благочестиви народ и остали учесници у божићнем сабрању разишли су се својим домовима.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска