Божић у Великој Ремети

Божић у Великој Ремети
Божић у Великој Ремети
Божић у Великој Ремети
Божић у Великој Ремети

Празник Рождества Христовог је најсвечаније дочекан и у фрушкогорској светињи, манастиру Великој Ремети. Реке људи, верујућег народа православног, окупило се на Бадњи дан око 15 часова испред реплике витлејемске пећине пред манастиром како би достојанствено, као у најранија времена хришћанска, дочекали Рођење Богомладенца Христа.

Осветивши бадње дрво, настојатељ ове светиње архимандрит Стефан подсетио је вернике на најважније моменте из хришћанске историје, повезујући и православне обичаје који символишу окупљање породице - домаће Цркве и свега онога што обележава празновање Славног и Натприродног Рођења Богодетета Христа, Који је благоизволео да се у пећини роди и јаслама лежи, како и каже сам литургијски отпуст на празник Рождества Христовог.

У 18 часова служено је велико повечерје у великореметској капели Успенија Пресвете Богородице, а тачно у поноћ започето је Божићно јутарње богослужење и света Литургија Василија Великог. Великореметски храм Светог Димитрија био је мали да прими све путнике намернике који су дошли да са игуманом Стефаном и члановима ове свете обитељи углас заједно запоју: „Рождество Твоје Христе Боже наш...“ и „Дјева днес пресушћественаго раждајет...“.

После сједињења са Живим и Новорођеним Господом, настављено је евхаристијско славље трпезом љубави у манастирској трпезарији где је отац благословио све присутне и најавио следећи сабор који ће, Богу слава и хвала, бити трећег дана Божића, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана са почетком у 9.30 часова. Светом архијерјеском Литургијом началствоваће Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије са свештенством.

Извор: Епархија сремска