Божић у Витлејему

Празник Божић је прослављен у Јерусалимској Патријаршији у уторак, 7. јануара 2014. године, у граду где је рођен Господ наш Исус Христос, у Витлејему, у којем се налази величанствена Константинова базилика.

Празник је почео у понедељак увече, у пола 11, кад је јутрењу служио секретар Светог Синода, Његово Високопреосвештенство Димитрије, Архиепископ лидски.

Потом је литија кренула од Врата овог светилишта према божанској Пећини. Заједно са Патријархом био је и председник Палестинске аутономне управе г. Махмуд Абас Абу Мазен, представник краља Јордана министар трговине г. Самир Халаса, грчки генерални конзул у Јерусалиму г. Јоргос Закарудјакис, градоначелник Витлејема гђа Вера Бабун, гувернер г. Абдул Фатах Хамајел, шеф полиције Витлејема, и други функционери Палестинске државе. На челу поворке били су Поглавар Цркве и свештенство у свечаним одеждама.

По уласку у Пећину прочитано је зачало о рођењу Исуса из Јеванђеља од Луке да би уследило поклоњење Звезди и Јаслама, као и литија око унутрашњег дела Базилике током које су појане божићне химне.

Литија се завршила у средини цркве, а Божанску Литургију Светог Јована Златоуста служио је Његово Блаженство Патријарх Теофило у наосу базилике. Патријарху су саслуживали Митрополит капитолијски Исихије, Архиепископи авилски Доротеј и константински Аристарх, таворски Методије, севастијски Теодосије и лидски Димитрије, заједно са јеромонасима Светога Гроба и свештеницима тамошњим и из других православних земаља. Литургији је присуствовао огроман број верника из арапског, грчког, руског и румунског говорног подручја који су се причестили.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Нектарије антидонски служио је Божанску Литургију у Пећини.

На крају ове величанствене прославе Патријархова пратња је прешла у игуманове одаје где их је чекала трпеза љубави коју је уприличио Архиепископ јордански Теофилакт.

После ручка Патријарх Теофило и оци Св. Гроба вратили су се у Јерусалим преко контролног пункта код Рахилиног гроба.

Извор: Јерусалимска Патријаршија

Божић у Витлејему
Божић у Витлејему
Божић у Витлејему
Божић у Витлејему
Божић у Витлејему
Божић у Витлејему
Божић у Витлејему
Божић у Витлејему