Божићна порука Архиепископа атинског и целе Грчке Јеронима

Божићна порука Архиепископа атинског и целе Грчке Јеронима

''Сјединимо руке и срца наша овога Божића, да бисмо спречили да наш свет постане пакао''.

Порука Његовог Блаженства за празник Рождества Христовог

Његово Блаженство Архиепископ атински и читаве Грчке Јероним, у Божићној поруци, осврће се на  тешкоће са којима се суочавамо ових дана. Наглашава, између осталог, како ништа, па чак ни највећа трагедија, не може победити наду. Његова порука детаљније:

Овогодишње Рождество Христово прослављамо у тешким и мрачним данима. Али витлејемска звезда долази поново да осветли наш живот. Да нас подсети да се Христос родио. Да је Бог спасење послао народу своме'. А народ, који ходи у тами, скреће очи своје на најсиромашнији и најславнији престо васионе, на смирене јасле. И тамо види светлост велику.

Нашој пажњи не измиче да је савремени живот, у великој мери, угрожен невољама и искушењима. Наш свет проживљава крај једне епохе, али и агонију једног застрашујућег и несигурног сутра.

Очима усмереним ка светлости Рождества Христовог, желим да, све вас, али и сваког понаособ, колико је у мојој моћи, уверим, да нас Бог све воли и да се никоме не ускраћује право на наду.

Радост која  извире из празника Рођења Христовог није, напросто, један сентиментални израз, већ је то плод свести да се у томе показа љубав Божија према нама што је Бог својега Сина Јединороднога послао у свет да живимо Њиме (1. Јн. 4,9).

Христово рођење показује да жалости, искушења, тешке ситуације са којима се суочавамо, чак и трагедије које нас повређују    не могу победити наду. Јер љубав Божја данас постаје непосредно опипљива, пошто се Христос родио да нас избави од стварних узрока наших страдања: греха и смрти.

Ето, зашто је толико жалосно и неприлично владарима овога света да утичу и доносе одлуке о нашем животу; као да Христос није ни рођен. Јер, одакле год да се Христос изгони, где год да му се не уступа место да буде рођен, где год да се Његово учење презире, тамо господаре: искоришћавање, похлепа, сујета и малодушност. И тада се откривају трагичне последице, као што су: понижавање и искоришћавање сиромашних и немоћних, економске кризе, ратови и катастрофе.

Данас радост и нада поново куцају на врата нашега срца: Христос се рађа, славите.

Засија Сунце правде! Искушења и тешкоће нас не могу савладати. Јер вам, ево, јављам радост велику која ће бити свему народу. Јер нам се данас роди Спас, који је Христос Господ (Лк. 2, 10 – 12).

Христос се рађа и позива нас да поверење у љубав Божју поново учинимо начином живот и противотровом за тугу.

Сјединимо, дакле, руке и срца наша овога Божића, да бисмо спречили да наш свет постане пакао, певајући радосно:

Слава Богу на висинама и на земљи мир, међу људима добра воља.

Извор: Информативна служба Епархије бачке