Божићна радост у Милешеви

Божићна радост у Милешеви
Божићна радост у Милешеви
Божићна радост у Милешеви
Божићна радост у Милешеви

Представници Хуманитарне организације „Стара Рашка“ из Београда поделили су ових дана посредством истоимене Хуманитарне фондације из Канаде Божићне поклоне малишанима у Пријепољу и у Рашкој области. Према речима председника Управног одбора ове хуманитарне организације Војина Вучићевића, укупно 630 деце добило је дарове - у Прибоју, Новој Вароши и Сјеници по 110-оро деце, а у Пријепољу 300. Сваки малишан добио је по 5000 динара. Поклони су додељени сиромашној деци до 16 година, док за болесне није било старосног ограничења.

Средства за овај добротворни подухват 11. годину заредом обезбедила је Хуманитарна фондација „Стара Рашка“ из Канаде, коју успешно води Драгана Вараклић, а за то време Срби из дијаспоре су тим путем даривали око 400.000 евра или 46 милиона динара, малишанима у Србији за Божићне празнике.

Поклони за 300 малишана из Пријепоља уручени су 5. јануара 2016. године у порти манастира Милешеве. Све присутне, децу и родитеље, најпре је у име Општинског одбора Пријепоља Хуманитарне организације Стара Рашка поздравио Раде Радивојевић. Протојереј ставрофор Душан Јанковић, архијерејски намесник пријепољски, пренео је поздраве Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког и администратора милешевског г. Јоаникија, пожелевши да у будућности имамо више срећних и радосних скупова, а да помоћ што мање буде потребна.

Председник Управно одбора хуманитарне организације „Стара Рашка“ Војин Вучићевић поздравио је децу и родитеље, преневши податке о средствима која су уплаћена на рачун ове хуманитарне организације. Такође је захвалио Епархији милешевској и манастиру Милешева у чијој порти је обављена расподела помоћи, јер им је жеља и била да у свет оде слика хуманитарне акције под сводовима древне Милешеве.

Како је рекао г. Вучићевић, постоји иницијатива да се због лоших временских услова акција убудуће помери за Васкршње празнике. Такође је пренео да ће време трајања акција Хуманитарне организације „Стара Рашка“ зависити од сарадње са локалним самоуправама у Рашкој области.

Поред Пријепоља, помоћ малишанима Рашке области 5. јануара уручена је у Прибоју, а 6. јануара у Новој Вароши и Сјеници.

Стара Рашка је хуманитарна, невладина и непрофитна организација основана априла 2000. године. Њени основни циљеви и задаци су побољшање услова за живот и рад  угроженог становништва Рашке области, поспешивање економског, друштвеног, демографског и духовног развоја и заустављање миграције са овог простора, а приоритет је пружање хуманитарне и социјалне помоћи. За заслуге у досадашњем раду, као потврду племенитости и исправности циљева, организација је награђена Орденом Светог Саве, од стране Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија милешевска