Божићне активности Верског добротворног старатељства

Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства

Велики празник Рождества Христовог чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке на челу са јерејем Владимиром   Марковићем прославили су богослужебено, породично  и ангажовано. Цела седмица пред Божић била је испуњена бројним активностима.

Припремне активности

У претпразничним данима требало је стићи на богослужење, али и набавити све што је потребно за поклон-пакетиће, за рад Црквене кухиње, обезбедити поклон печенице за бескућнике, спаковати пакетиће, договорити и организовати посете и поделу пакетића. Стање у ВДС-у пре празника и за време прославе Божића било је мобилно – али никоме ништа није било тешко урадити, јер су срца била испуњена радошћу великог догађаја Рождества Христовог, благе вести да је С нами Бог, разумејте јазици, јако с нами Бог. Једини начин да се то сазнање и та радост пренесе другима било је да се усамљени и заборављени обиђу, утеше и обрадују.

Пакетићи за децу без родитељског старања

Верско добротворно старатељства Архиепископије београдско-карловачке је припремило 150 поклон пакетића за децу без родитељског старања. Најмлађи волонтери ВДС-а су у ведром расположењу, сложно и с љубављу спаковали пакетиће за децу у којима су били слаткиши и иконице Рождества Христовог.

Посета Специјалној затворској болници

Чланови милосрдних секција ВДС-а и храма Светог Александра Невског на Туциндан, 5. јануара 2012. године, припремили су 650 пакетића за Специјалну затворску болницу у Београду. Средства за пакетиће су обезбеђена из фонда  ВДС-а и прилога парохијана храма Светог Александра Невског који већ годинама несебично ревнују у милосрдној секцији при овом храму. Уз појање тропара Рождества, Божићних песама и тропара великих празника у радосном претпразничном расположењу паковали су у пакетиће воће,  слаткише и иконице Рождества. У молитвеном расположењу сви су желели да ангелски поздрав “Мир Божији - Христос се роди” допре до срца затвореника, пацијената Специјалне болнице. На Божић, 7. јануара 2012. године, чланови Милосрдних секција ВДС-а и храма Светог Александра Невског са јерејем Глигоријем Марковићем, духовником Специјалне затворске болнице Београд, посетили су у јутарњим часовима затворенике који издржавају казну у Специјалној затворској болници. Отац Глигорије је окупљеним затвореницима честитао Божић и у надахнутој беседи о лепоти вере у Христа у казао је да човек и као затвореник може бити слободан – слободан у Христу, а да човек који живи на слободи – у свету може да постави у себи зидове који ће га оградити и одвојити од других људи, изоловати од свих. Отац Глигорије је говорио о великом значају поста као припреме за Свето Причешће, али и о томе да се у посту, кроз уздржање – Христа ради – вежба сопствена  воља. Пост може помоћи човеку да вежба своју вољу и да, ако нечег не може да се одрекне, научи како то да чини. Отац Глигорије  је рекао да је ова посета израз јевађељске љубави. Божић је празник радости и љубави у коме треба сви да учествују и нико није одбачен. Чланови Милосрдних секција ВДС-а и храма Светог Александра Невског заједно су се организовали, прикупили новац и припремили ове пакетиће желећи да затворенике на тај начин обрадују, да покажу да нису заборављени и да неко на њих мисли. Затвореници су с великом пажњом пратили богослужење, молебан пригодан за ову прилику. Чланови Милосрдне секције су отпојали тропар Рождества, Оче наш..., Вјерују... и Богородице Дјево... што је допринело молитвеној атмосфери. Причестило се више од 30 људи. Цео сусрет је био прожет неком посебном радошћу, како оних који су се причестили, тако и оних који су били присутни на богослужењу и осетили благодат молитве. По завршетку молебана и Светог Причешћа чланови Милосрдне секције су затвореницима поделили пакетиће и Божићни број Православља. Ова посета је била врло лепо примљена од стране особља Специјалне затворске болнице, васпитача, чувара и командира.

Посета домовима за децу без родитељског старања Моша Пијаде и Јован Јовановић - Змај
 
На други дан Божића, 8. јануара 2012. године, кад празнујемо Сабор Пресвете Богородице, чланови Милосрдне секције ВДС-а су однели Божићне пакетиће деци без родитељског страња у домовима Моша Пијаде и Јован Јовановић - Змај при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда.

Посета Дому за бескућнике

На Бадњи дан, 6. јануара 2012. године, у раним поподневним часовима чланови Милосрдне секције ВДС-а предвођени јерејем Владимиром Mарковићем, секретаром ВДС, однели су велику печеницу од 35 килограма у Дом за бескућнике -   Центар за збрињавање одраслих лица на Вождовцу. У краћем разговору са корисницима Дома честитали су им Бадње вече и пожелели срећан Божић. Директор Дома Првослав Николић се срдачно захвалио на поклон печеници која ће допринети да трпеза у Дому за бескућнике на Божић буде празнична. Овом приликом је истакао: - Као и моји сарадници волим овај посао. Нас педесет ради овде и нико не пита за радно време. Проблем је што Дом нема довљно капацитета да збрине све којима су наше услуге потребне. Располажемо са 104 кревета, а тренутно у Дому борави 142 корисника. Надамо се да ћемо овај проблем у догледно време решити,  јер су у току разговори и припреме за повећање капацитета Дома. 
Јереј Владимир Марковић је у разговору са директором Николићем разменио нека искуства у раду са бескућницима, који су многи од њих упућени и користе услуге ВДС-а и Црквене кухиње.

Поклон пакетићи деци корисницима Црквене кухиње

На трећи дан Божића, 9. јануара 2012. године, кад прослављамо Светог архиђакона Стефана у просторијама Црквене кухиње ВДС-а после Свете Литургије било је посебно свечано. Многобројна деца и њихови родитељи, међу њима и три породице са десеторо деце и једна породица са петнесторо деце, испунили су просторије Црквене кухиње. Чланови хора при храму Светог Александра Невског отпојали су тропар Рождества и неколико Божићних песама, после чега су деци подељени Божићни пакетићи припремљени љубљвљу и добротом чланова ВДС. Иако се и овог пута са родитељима разговарало о њиховим потребама и животним проблемима, сусрет је протекао у знаку дечје радости и великог празника Рождества Христовог.

Велика донација компаније Неопланта Црквеној кухињи за сиромашне

Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке уложило је током 2010. и 2011. године велики напор да у потпуности заживи идеја Црквене кухиње и да се онима којима је најпотребније свакодневно обезбеди један оброк - доручак. Под будним оком јереја Владимира Марковића, секретара ВДС-а,  радило се организовано, а све фирме и појединци су се ангажовали добровољно с јаком жељом да се помогне, па је као и увек кад се ради с љубављу жељени циљ постигнут. Сигурно да је први задатак био да се благовремено обезбеде потребне намернице. То је било могуће јер постоје људи и компаније које у захукталом свету бизниса, где се све мери кроз призму профита, имају слуха за потребе оних који нису у ситуацији да себи обезбеде ни оно најосновније за живот.

Компанија Неопланта из Новог Сада је пример једне такве, друштвено одговорне  компаније. Верско-добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке обратило се Небојши Шапоњићу, власнику компаније Неопланта, као и генералном директору Борису Мачку са молбом да помогну Црквеној кухињи. Позитиван одговор је одмах уследио и већ сутрадан је испоручено Црквеној кухињи 2.500 паштета и 1.000 готових јела. То је у многоме допринело успешном раду кухиње и квалитету оброка њених корисника, а Неопланту сврстало у ред компанија које имају лидерску позицију у одговорном односу према друштву. То су и овога пута потврдили јер је ово до сада највећа донација у храни коју је примила Црквена кухиња.

Печеница за доручак у Црквеној кухињи

На празник 20.000 мученика Никомидијских, 10. јануара 2012. године, корисници Црквене кухиње ВДС-а  су имали празничан доручак. После уобичајене молитве пре јела, уследио је доручак на коме је послужено месо печенице која је  посебно за њих била набављена са жељом активиста ВДС-а да корисници Црквене кухиње осете да нису заборављени и да на њих неко мисли у ове празничне дане.

Извор: ВДС

Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства
Божићне активности Верског добротворног старатељства