Божићне радости у Хамилтону

Мир Божији Христос се роди-Ваистину се роди! Овај радосни поздрав, најрадоснијег хришћанског празника, узвикивало је стотине врјерних парохијана Саборног храма Светог оца Николаја у Хамилтону на Nash Rd. Изузетно хладно вријеме није спријечило вјерне синове и кћери наше Свете Цркве да дођу на молитву у своју цркву.

Радост је испуњавала душу парохијских свештеника Ђуре и Милојка гледајући како се храм испуњава вјерницима. Лед и снијег су оковали Хамилтон, температура се спуштала испод -35 степени, али све то није спријечило вјернике, а треба посебно истаћи родитеље са малом дјецом, да дођу на молитву и учествују у чину освећења бадњака.

Након богослужења које је почело тачно у 18 сати, литија са бадњацима ушла је свети храм праћена појањем Божићних пјесама, момци са храстовим гранама - бадњацима постројили су се на солеји и започео је чин освећења бадњака.

Сваке године најмлађе наше парохијане – дјецу нашу и будућност наше Цркве и нације – дарује се са пригодним поклонима. Ове године те важне, часне и одговорне дужности прихватила се породица Станков, Војисла и Дргана са својом дјецом, а за слиједећу годину породица Горановић, Дарко, Гордана са дјецом Данилом и Катарином спремиће поклоне и обрадовати наше најмлађе.

Година 2014 јесте година која ће бити испуњена мноштвом активности које ће све бити фокусиране на велики јубилеј овог Саборног храма, а то је да у 2015. прослављамо 50 година од освештавања овог светог храма и стављања у богослужбену употребу. Ова чињеница све нас чини радоснима и поноснима, а радост свих нас при Саборном храму Светих оца Николаја, још је већа јер смо на сам Бадњи дан ове године у свети олтар унијели и горњи престо, те је тиме Свети олтар, а и сама Црква засијала још љепшим сјајем какав и доликује једном Саборном храму. Ово лијепо дијело вриједних руку мајстора из Београда дар је нашег Кола српских сестара. Горњи престо је рађен од ораховине у дуборезу и чини једну савршену цијелину са олтарским дијелом, иконостасом и цијелокупном лађом храма.

Пригодним ријечима окупљеном народу обратили су се наши свештеници Милојко и Ђуро, као и предсједник ЦШО г. Војислав Вуковић.

Након што су бадњаци освештани и подијељени вјерницима, наши свештеници су у црквеној порти извршили и налагање бадњака на ватру, а након тога су наши драги парохијани са свештенством дошли у црквену салу гдје су вриједне сестре Кола сестара припремиле посну вечеру. Служила се кувана ракија (шумадијски чај), а у доброј атмосфери и веселом друштву измијењивани су поздрави и честитања.

У поноћ је служено Божићно јутрење, а бројни вјерници узвраћали су громким гласом на поздраве свештеника Христос се роди – Ваистину се роди.

На сам дан Божића, свети храм је био препун вјерног народа. Опет су посебно радовали драги ликови најмлађих парохијана, које ни студен, ни снијег ни лед нису обесхрабрили да дођу на Божићну Литургију. Торжествено славље као и увијек уљепшавали су складни гласови нашег Хора, а бројна дјеца и вјерници су приступили и светој тајни причешћа.

Извор: Епархија кандска