Божићне свечаности у Епархији ваљевској

Божићне свечаности у Епархији ваљевској
Божићне свечаности у Епархији ваљевској
Божићне свечаности у Епархији ваљевској
Божићне свечаности у Епархији ваљевској

Празник Рођења Господа Исуса Христа, традиционално, прослављен је у Епархији ваљевској у великој радости и љубави. У свим епархијским храмовима служене су Свете Литургије, уприличене приредбе и даривања верног народа, понајвише малишана, који су својом песмом и рециталима приближили догађај Рођења Спаситеља и сву символику прослављања Божића у нашем народу…

"Нема дана без очињег вида, нити праве славе без Божића", записао је пословично мудри Његош. Сабирали су се и сабирају Срби да Рођење Спаситеља прославе у свако доба и недоба своје неретко страдалне прошлости, са вером у оваплоћеног Господа и спасење у Царству небеском. На речи "ловћенског тајновидца" у Божићној посланици Лета Господњег 2017. надовезује се Патријарх српски Г. Иринеј, поручујући да је "српски народ – народ Божића", део народа Божјег или свег рода хришћанског.“

Од Божића почиње хришћанска историја. Он је мајка свим празницима, како је у проповеди Бадњег дана у капели ваљевске касарне подсетио јереј Слободан Алексић. У ваљевском крају, завичају духовних горостаса новог времена и наших молитвеника пред престолом Божјим владике Николаја и аве Јустина, Божић је и Лета Господњег 2017. прослављен у молитвеној радости, која греје цело биће човека. Греје и поред "ледених дана" у којима се празник прославља.

Бадње вечери, у Храму Васкрсења Христовог великом броју Ваљеваца празник је честитао старешина храма протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић. Потом је освећено и наложено бадње дрво и приређен величанствени ватромет. Чланови хора Бели анђео, крај импровизоване витлејемске пећине, песмом су дочарали радостан догађај Рођења Богомладенца. Слична заједничарења уприличена су и у храмовима Покрова Пресвете Богородице, Светог Георгија и болничкој богомољи Светих Козме и Дамјана.

Тачно у поноћ, служене су свете Литургије, на којима је читана Божићна посланица Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве. Уз указивање на значај празника Рождества Христовог, посланица наших молитвеника пред колевком Богомладенца Христа нас позива да се молимо Господу "да угаси непријатељство међу народима, спасе људе широм света и буде милостив према свима нама".

Извор: Епархија ваљевска