Божићне светковине у Епархији ваљевској

Божићне светковине у Епархији ваљевској
Божићне светковине у Епархији ваљевској
Божићне светковине у Епархији ваљевској
Божићне светковине у Епархији ваљевској

Празник Рођења Богомладенца Христа, из године у годину, окупља верне у светим храмовима да предвођени својим пастирима молитве узнесу и заблагодаре Господу Који је, узевши тело човека, подарио љубав и све врлине, којима људски род Царства небеског може бити удостојен. У част Рођења Богомладенца Христа, у ваљевским храмовима на Бадње вече служене су вечерње службе, налагани бадњаци, небо обасјавали ватромети, малишани песмама оживљавали чудесан тренутак из Витлејемске пећине, даривало и радовало се како доликује Најрадоснијем хришћанском празнику.

У поноћ и у јутарњим сатима, сабрања су настављена на Светим Литургијама у сва четири ваљевска храма, на којима је прочитана Божићна посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве.  Посебан печат овогодишњој прослави Божића у Ваљеву дало је и прво божићно литургијско сабрање у новоподигнутом храму Светог Нектарија Егинског, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин.

Прва Божићна Литургија у храму посвећеном славном чудотворцу са грчког острва Егина веома је обрадовала архимандрита Нектарија Виталиса из Камаризе, духовника чији је небески заштитник Свети Нектарије.  Његове поздраве и благослове Епископ Милутин пренео је својој духовној деци. Онима најмлађима, којих је на божићно јутро било највише у новом храму, уручени су пакетићи сачињени од слаткиша и књиге за децу о Светом Нектарију, коју је приредила вероучитељица Лијана Крунић.

Извор: Епархија ваљевска