Божићни број часописа “Источник”

У овом броју обележавамо двоструки јубилеј Источника: 30 година рада и уједно и 100. број. Сведочанства оца Василија и оца Љубе откривају нам неке, за ширу читалачку јавност, можда мање познате детаље о главним протагонистима и препрекама са којима су се сусретали на овом великом подухвату. Лепо је подсетити се и сарадника који су писали и пишу за Источник. Њихови текстови су били гарант да ће часопис опстати упркос надолазећој технологији која и дневне новине чини за десетину минута или сати застарелим и превазиђеним а камо ли лист који излази само три пута у години. Захваљујући развоју савремене технологије више некад познатих, ћириличних часописа и новина, на канадском тлу, су претходних година престали да постоје. Само Источник превазилази све потешкоће и појављује се и даље. Технологија напредује и ствара нове изазове којима се треба прилагођавати. Источник зато можете читати и у штампаном, а од пре неку годину, и у електронском издању. 

Главни циљ и даље јесте мисионарски. Пореd информативног дела, који обухвата другу половину часописа, централно место и даље, као свих претходних година, резервисано je за богословске теме. Очување српског језика, писма, културе и традиције остају и даље наш важан задатак. Сачувати и предати будућим нараштајима. То је наша обавеза и наша дужност према Светом Сави, прецима и нама самима. Надам се и верујем да ће се ускоро покренути и издавачка делатност наше куће и тиме опет увећати наша мисионарска делатност. 

Још један велики и значајан јубилеј је пред нама. Осам је пуних векова како је Свети Сава издејствовао аутокефалност наше Српске Православне Цркве и постао њен први Архиепископ. О том јубилеју биће речи више у наредном издању.

Захваљујем  свим досадашњим трудбеницима и делатницима на прилежном раду, као и свим оним који су морално и финансијски подржавали публиковање Источника а то и данас чине. Верујем и надам се, да ће Господ благословити ово дело руку наших и да ће Источник и у будућем време ну напајати све нас са извора Источника Бесмртнога и да будемо светлост свету, по чему ће нас свет познати да смо Христови ученици. Молећи се пред Богомладенцом Христом, у ове радосне и благе дане, све Вас поздрављам са анђеоским поздравом Христос се роди - Ваистину се роди!

протојереј-ставрофор Драгомир Нинковић