Божићни дарови Верског добротворног старатељства

Божићни дарови Верског добротворног старатељства
Божићни дарови Верског добротворног старатељства
Божићни дарови Верског добротворног старатељства
Божићни дарови Верског добротворног старатељства

У Верском добротворном старатељству Архиепископије београдско-карловачке су у недељама које непосредно претходе Божићу вршене ужурбане припреме како би се за празник Рождества Христовог обрадовали они којима недостаје топлина породичног дома или из неких других разлога не могу да прославе Божић у породичном кругу. Припрема поклон пакетића за децу и празничне трпезе за сиромашне знаци су мале пажње, али и знаци да, хитајући у сусрет Христу, мислимо на нашу малу браћу и желимо да Светлост из Витлејемске пећине обасја и њихова срца.

 Дом за бескућнике - На Бадњидан 6. јануара 2013. г. чланови Милосрдне секције ВДС-а су однели велику печеницу у Дом за бескућнике - Центар за збрињавање одраслих лица на Вождовцу, како би корисници овог Дома имали печење и  празнични ручак на Божић.

Црквено-народна кухиња - И корисници Црквено-народне кухиње могли су да на Божић 7. јануара 2013. г. осете да је празник. Припремљени су и подељени празнични пакети у којима је било печење, а и пакетић с колачима. Празнични ручак је обезбедио ВДС, а колаче шира породица која се бави производњом колача и редовно их бесплатно испоручује Црквено-народној кухињи. Велики број корисника је тог прохладног преподнева дошао у кухињу, па је подељено близу 200  празничних пакета.

Божићно-богојављенска сретења - На манифестацијама „Божићно-богојављенска сретења”, која се одржавају од 3. до 26. јануара 2013. г. у Београду, постављена је већ препознатива кутија за прикупљање прилога за Црквено-народну кухињу, па ће посетиоци имати прилику да својим добровољним прилозима помогну њен рад. Мада се ове активности милосрдних секција Верског добротворног старатељства и храма св. Александра Невског организују сваке године о Божићу, оне увек доносе посебну радост њеним учесницима, као и онима којима су намењене.

Пакетићи за децу - На други дан Божића, 8. јануара 2013. г., у просторијама ВДС-а организована је луткарска приреба и подела пакетића деци корисника Црквене кухиње и деци многодетних породица. Поклоне је обезбедила Народна банка Србије, а акција је спроведена у сарадњи са Банком хране. Луткарску представу „Три прасета” извела је Радмила Лаловић, самостални уметник. Деца су са занимањем пратила представу, али су за њих највећа радост били поклони које им је предавала госпођа Тимеа Сомен из Народне банке Србије. Посебна радост је било и присуство породице Зорана и Мануеле Стојиљковић са једанаесторо деце, коју су у њиховом дому недавно посетили Епископ ремезијански  Андреј, јереј Владимир Марковић, секретар ВДС-а, са члановима Милосрдне секције, и том приликом осетили  хришћанску гостољубивост домаћина и посебну топлину овог дома.

Затворска болница - Чланови милосрдних секција ВДС-а и храма светог Александра Невског су на Туциндан, 5. јануара 2013. г., припремили 700 пакетића за Специјалну затворску болницу у Београду. Средства за пакетиће су обезбеђена из фонда ВДС-а и  прилога парохијана храма светог Александра Невског, који су већ годинама активни у Милосрдној секцији при овом храму. У молитвеном расположењу уз тропар „Рождество Твоје” и певање божићних песама и тропара великих празника  припремљени су пакетићи у којима су били воће, смокве, ораси, слаткиши и иконице Рождества. На Бадњидан,  6. јануара 2013,  чланови Милосрдне секције ВДС-а и храма св. Александра Невског, после Свете Литургије, однели су божићне пакетиће у Специјалну затворску болницу Београд како би затвореници и на овако скроман начин  могли да обележе Бадње вече.

Извор: ВДС

Божићни дарови Верског добротворног старатељства
Божићни дарови Верског добротворног старатељства
Божићни дарови Верског добротворног старатељства
Божићни дарови Верског добротворног старатељства