Божићни двоброј „Светигоре“

У освит најрадоснијег хришћанског празника – Божића, из штампе је изашао 231/232 број часописа „Светигора“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. На првим страницама налази се божићна посланица патријарха српског Иринеја својој духовној дјеци 2013.

Поводом празника за овај број је изабрана бесједа архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија „Прије вјекова свих Рођени рађа се као Богомладенац“, изговорена прије четири године, на други дан Божића у манастиру Морача. А онда слиједи низ божићних текстова, међу којима митрополита Вењамина (Федченкова) „Ишчекујући празник Рождества Христовог“, јеромонаха Калиника (Бергера) „Божић и обнова лика Божијег“, Пола И. Нилсона „Символика витлејемске звезде“, божићна прича Олге Рожњеве „Гдје је наш Мишењка?“

Поред Божића, највећи дио простора нове „Светигоре“ заузима јубилеј – 200. годишњица од рођења Његоша. Ово издање „Светигоре“ заокружио сва културна дешавања везана за Његошев јубилеј. На неколике странице „Светигора“ доноси одломке из књиге „Љетопис распете Митрополије црногорско-приморске“, у којима митрополит црногорско-приморски Данило Дајковић говори о дубокој религиозности Његоша. У част ловћенског тајановидца у Подгорици је одржан 37. фестивал гуслара. На фестивалу је бесједио др Будимир Алексић, чију бесједу „Његошеви завјети и поруке“ „Светигора“ интегрално преноси. „Светигора“ доноси и запис са међународног скупа „Од косовског завета до Његошевог макрокозма“, који је одржан у Косовској Митровици у организацији Филозофског факултета. Ту је и подсјећање на музичко-сценски спектакл „Његош небом осијани“, одржан у народном позоришту у Београду у организацији Митрополије црногорско-приморске и ИИУ „Светигора“, као и на откривање споменика Његошу у Андрићграду, за чије постављање је заслужан и славни режисер Емир Кустурица, чији кратки интервју може да се прочита на страницама божићног издања „Светигоре“.

„Његош је видио Бога“ је назив одломка из бесједе владике Амфилохија изговорене на промоцији Његошевих сабраних дјела у Подгорици. Ту промоцију су увеличали многи пјесници, међу њима је била и српска поетеса из Румуније Љубица Рајковић, која је „Светигори“ дала интервју – „Нека кукају који немају Господа“.

Осим овог, „Светигора“ подсјећа на још један јубилеј – 120 година од рођења Милоша Црњанског, чему је посвећен текст мр Иване Кнежевић „Како начинити синтезу од разрушене духовности“.

У овом броју прочитајте како је јереј Јован Пламенац представио личност јереја оца Бошка, како је изгледао живот недавно упокојених архимандрита Григорија (Траиловића), и академика Новака Николина Зубера. У рубрици Мајке хришћанке сазнаћете каква је била мати Јелисавета из Цетињског манастира. Мајци је посвећена и поезија „Венац мајци“ – стихови Дајане Петровић. Ту је и пјесма Жарка Бојића „Пивска вила“, о светој мученици Јаглики Аџић.

Овај број је богатији за путопис о руским светињама које описује матурант Цетињске богословије Лазар Илић.

О прославама празника Светог Петра Цетињког и Светог Арсенија Сремца говоре репортаже Раја Војиновића, а остала дешавања из наше Митрополије описана су у хроници. Поред хронике из Митрополије црногорско-приморске, ту су наравно и незаобилазне хронике из отачаствене Цркве, помјесних Цркава и свијета.

Мир Божији. Христос се роди! Ваистину се роди!

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Дан