Божићни концерт у Мостару

Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару

У Мостару је одржан Божићни концерт на коме је наступила Биљана Крстић и Бистрик оркестар, а у великој дворани Хрватског дома херцега Стјепана Косаче у Мостару тражило се мјесто више. Његово Преосвештенство Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије одржао је поздравну бесједу казавши да је Христос ради нашега спасења претрпио крст и смрт и да од нас очекује да и ми у нашим међусобним односима изграђујемо један другога, имајући у виду управо њега и његову жртвену љубав.

-Христос, чије рођење данас славимо, у теологији се уобичајено назива Сином Божјим, Сином човјечијим и Богочовеком. Вечерас бих, међутим, хтио да вам посебно скренем пажњу на то да се он назива и Логосом, ријечју Божјом. Зато ћу овдје завршити са подсјећањем на ријечи великих отаца Цркве и њихово богонадахнуто умовање, и рећи нешто о ријечи и ријечима, за шта сам увјерен да је и те како повезано са тиме да је Ријеч Божја постала човјеком. Није ли тачно да лијепа, добра, блага ријеч изграђује, да нас оживљује и оздрављује? И зар немамо сви искуство тога да нас свака ружна ријеч рањава, разграђује, разбољева, растужује и понекад обара?, навео је владика Григорије.

Владика је нагласио је да се једном лијепом ријечју понекад све васпостави, као што једна ружна ријеч може све да разори. -Зар не би требало да нам буде важно како на све то гледа онај који се због нас у тијелу родио, претрпио смрт и даровао нам живот, који све чини ради нас и ради нашега спасења? Није ли неизмјерна и неизрецива његова милост, јер нас без обзира на наше гријехе увијек изнова прима кад год искрено изговоримо ријеч молитве? Исти он нам је заповједио да волимо и пазимо један другога, да наше међусобне односе изграђујемо ријечима пуним љубави. Данас у овом граду и овој земљи, гдје живе различити народи, са различитим вјерама и културама, ово подсјећање на значај ријечи истовремено је и вапај за миром, за помирењем међу људима”, поручио је епископ Григорије.  Додао је да се пред тајном љубави Божије, откривеној у Логосу – Ријечи, клањамо у божићне дане и ту тајну прослављамо и у пјесмама славимо. То ћемо чинити и у овој тихој и свјетлој ноћи у граду Мостару, не гледајући на то ко је ко, него се увијек изнова сјећајући да смо сви дјеца Божја. Концерт је врло пригодан начин за прослављање тајне, чије објављивање је и започело пјесмом пастира, навео је владика Григорије. 

Владика је поручио је да нећемо славити Божић као нешто што је било и прошло, нешто чега више нема, већ као оно што је започело и догађа се у вијекове вијекова. -Свима нам је потребна ријеч која ослобађа, поново нас васпоставља и окреће наша лица према ближњима, једних према другима. Та ријеч треба да буде орошена Ријечју Божијом. Зато је, драги пријатељи, и ријеч поздрава који ових дана изговарамо оживљујућа и окрепљујућа: Мир Божји, Христос се роди, рекао је Владика. 

Концерту који традиционално организују Српско културно и просвјетно друштво Просвјета Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво Гусле уз подршку и благослов Српске православне црквене општине Мостар увеличала су својим наступом  и дјеца која похађају православну вјеронауку у Мостару. Скај клуб који дјелује при Црквеној општини припремио је и пакетиће за дјецу. 

Концерту је присуствовао велики број посјетилаца, представници власти, културног и јавног живота из Херцеговине међу којима градоначелник Мостара Љубо Бешлић, градоначелник Требиња Лука Петровић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, министри и посланици из Херцеговачко-неретванског кантона, представници Католичке цркве и Исламске заједнице. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка, topportal.info