Божићни празници у Аустралији

Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији

У Сиднеју као и у другим градовима Аустралије верни народ је и ове године о Божићу испунио све наше храмове. На Божић Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј служио је свету архијејерску Литургију у цркви Светог Стефана у Кизбороу.

Већ за Бадње вече преко две хиљаде верника тискало се у и око цркве Светог Георгија у Кабрамати а близу две хиљаде се окупило и код саборне цркве Светог кнеза Лазара у Александрији. По више стотина верника, посебно младих и деце, било је и у Ливерпулу, Флемингтону, Рути Хилу, Блектауну, Хомбушу и Мона Вејлу.

У поноћ је у храму Светог Георгија у Кабрамати прву Божићну Литургију у целој Српској Православној Цркви служио протонамесник Немања Мрђеновић, који је на крају Литургије прочитао посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Следећег јутра поново су сви храмови били пуни верног народа што су дошле да забележе и камере државне телевизије СБС која је извештавајући о Божићу по јулијанском календару посебно нагласила прославу у српским храмовима у Сиднеју.

Тренд раста броја верника, посебно младих, додатна је радост свих ових празника који се за разлику од прослава у нашој Отаџбини, обележавају на високим летњим температурама са зеленим бадњацима. Божићну чесницу у Монавејлу ломили су најмлађи а златник је припао Стефану Љубичићу.

Епископ Иринеј у Мелбурнском намесништву

На Свете Оце, у недељу 5. јануара 2014. године (23. децембра 2013. по јулијанском календару), Његово Преосвештенство Епископ Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у оквиру Мелбурнског намесништва у Брансвику. Епископу су овом приликом саслуживали старешина храма протојереј-ставрофор Мирослав хаџи Поповић, протојереј-ставрофор Петар Дамњановић као и архиђакон Силуан (Мракић) и високопречасни протођакон Петар Мракић.

У предивном храму који својом архитектуром и унутрашњим садржајем представља једну од најлепших синтеза источне и запада црквене уметности у Аустралији сабрао се верни народ око свога Епископа и свештенства да узнесу молитвену благодарност Богу. Литургијском молитвеном благолепију допринео је својим умилним појањем и црквени хор овога светог храма.

После јеванђелског чтенија, Епископ се обратио сабранима са надахнутом беседом. У својој беседи Епископ је нагласио важност оваплоћења Христовог као позива ка нашем личном преображењу и обожењу. У склопу своје омилије Епископ је указао на генеалогију матејевог Јеванђеља као на кључ за разумевање на који начин се омогућава човеку његово обожење. Епископ је указао на радикално иновативну садржину овог матејевог родослова за јеврејско поимање, јер укључује у себи и имена женског пола, и чак што више, жена незнабожачког порекла. Тиме родослов показује да су и жене саставни део нашег спасења, а исто тако да је спасење за све омогућено, укључујући и незнабожце. Епископ је даље потсетио да у родослову Христовом се спомињу имена и великих грешника. Овим се и открива тајна Оваплоћења у којој Једини Безгрешни, Богочовек Христос, улази у овај свет да исцели све наше недостатке и мане и омогући нам спасење. Епископ је даље указао на тајну нашег обожења која се већ овде на земљи почиње остваривати примањем оваплоћеног Бога у себе преко светих тајни, особито преко свете Тајне Причешћа, преко које човек прима самога Бога у себе и постаје једно са Богом.

На крају свете Литургије, Епископ је свечаним чином одликовао високим одликовањем Српске Православне Цркве - орденом Светога Саве II Степена - г. Светозара Михајловића и гђу Бранку Лукић за њихов дугогодишњи рад и љубав према мајци Цркви.

Епископ је затим сабрао око себе присутну дечицу и постављао им разна питања везана за празник Божића на која су деца врло бистро одговарала. Након овога по старом српском обичају за Очеве, деца су везивала Епископа и свештенство од којих су примили различите дарове.

У вечерњим сатима истог дана, Епископ је искористио прилику да се састане са неколицином представника Православног Српског Омладинског Покрета за Аустралију и Нови Зеланд - SOYA, са којима је провео вече у врло конструктивним разговорима.

На Бадњи Дан 6. јануара 2014. Године, Његово Преосвештенство Епископ Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у предивној цркви светог Георгија у Ст. Албансу. Епископу су саслуживали овом приликом старешина овога светог храма високопречасни протојереј-ставрофор Борислав Петровић, као и ђакони у пратњи Епископа за ове радосне празнике, архиђакон Силуан (Мракић) и протођакон Петар Мракић.

На овој, у много ћему уникатној служби светог Василија Великог која почиње са вечерњем делом, могла су се чути дивна Старозаветна пророштва о рођењу Месије и свега онога што се требало догодити као резултат Његовог рођења. Епископ се у својој надахнутој беседи дотакао ових места указавши на њихово узвишено остварење у оквиру новозаветних збивања. Господ је све испунио што је било обећано преко пророка. Девојка ће родити сина и наденућему име Емануил. "Бог је принео себе нама, а шта ми да принесемо Богу? Анђели су принели своје певање, небо је доделило звезду, земља пећину, животиње су се сабрале око Богомладенца да би га сведочиле. Ми људски род доделићемо Теби Богу нашему Твоју Пречисту Мајку која ће те родити ради спасења света! Она му је доделила крв и тело да би се остварио домострој спасења", рекао је Епископ. Епископ је исто тако нагласио да је Христовим оваплоћењем дошло до једне промене у свету. "Лав ће да пасе и једе сламу око говеда, они који су жестоки противници ће у миру спавати, стари поредак се мења, не живи се по самом закону, већ по живим оваплоћеним Словом закона, који је љубав", рекао је Епископ.

На крају свете Литургије, отац Борислав се обратио Епископу са веома инспирисаним речима захвалности које су дотакле срца присутних.

На Бадње Вече 6. јануара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј, служио је свечано Повечерје са освечењем Бадњака у цркви светог Саве у Гринзборо. Епископу су овом приликом саслуживали старешина овог светог храма протојереј Владислав Шиповац као и ђакони Силуан и Петар Мракић.

У препуном храму и црквеној порти, где се сабрало око Епископа више хиљада верника, узносила се служба Богу рођеном од Дјеве, са милозвучним антифоним певањем великог славословља и других тропара и празничних песама. У склопу Повечерја извршено је и свечано освећење Бадњака. Овом приликом је прочитана архипастирска Божићна Посланица Његовог Преосвештенства Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеја која је својим садржајем се дотакла горућих питања садашњице. На крају је подељен Бадњак свима присутнима који су овом приликом примили од Епископа и помазање светим јелејем.

На Божић 7. јануара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј, служио је свету архијејерску Литургију у цркви Св. Стефана у Кизборо.

Овом приликом су Епископу саслуживали старешина храма,  протојереј-ставрофор Чедомир Видеканић, јереј Ненад Милошевић, као и ђакони Силуан и Петар Мракић и ђакон Драган Рајчевић.

На светој Литургији је својим предивним певањем благоукрасио овај сверадосни Празник и хор под диригентском палицом гђе Сање Дрљача.

На светој Литургији је прочитана Божићна Посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

На крају свете Литургије Епископ је окупио око себе велики број деце са којима је интерактивно разговарао о значају Божића и народним обичајима. Деца су са великим ентузиазмом одговарала на питања, а и пажљиво слушала објашњења која им је врло спретно и доступно износио Епископ. Након овога подељена је света нафора, а деци као додатни дарак за Божић од Епископа и слаткиши, којима су се посебно обрадовали.

Сабор Пресвете Богородице 8. јануар 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралјско-новозеландске г. Иринеј служио је свету архијерјеску Литургију у манастиру светог Саве у Илајну.

На ову саборну Литургију сабрали су се готово сви свештеници Мелбурнског намесништва. Епископу су саслуживали овом приликом  архимандрит Лазар Царан, протојереј-ставрофори Милан Милутиновић, Мирослав Хаџи Поповић, Петар Дамјановић, Недељко Милановић, јереји Ненад Милошевић, Веселин Сворцан, Александар Трнинић и ђакони Силуан и Петар Мракић и Драган Рајчевић. Певницу је врло свечано предводио протојереј Драгољуб Пантелић.

На светој Литургији Његово Преосештенство г. Иринеј је врло надахнуто говорио о јединству свега у Христу. "Аутор времена данас улази у време. Сви смо данас синови и кћери Бога Живога. Кроз свету Литургију ми улазимо у тај непоновљив догађај", рекао је Епископ. Владика је такође се осврнуо на узвишену личност Пресвете Богородице, а исто тако и објаснио порекло Рузмарина, као "Руже Маријине", чији жбуњ је Богородици и Богомладенцу подарио хлад испод којег су се могли и одморити од дугог путовања из Палестине. Наиме, дрво Рузмарина је након Богородичног одмора под његовим хладом, обилато процветало плавим цветом, чија је боја у Православној иконописној и богослужбеној традицији боја Богородице. У склопу свете Литургије обављена је и величанствена литија са чудотворном Иконом Пресвете Богородице Тројеручице.

После свете Литургије уследила је празнична трпеза љубави у манастирској сали.

Након овога Епископ је провео остатак дана у плодоносним разговорима са свештенством и монаштвом. Све је протекло у празничној радости и расположењу, а све опет - у Славу Једнога Бога у Тројици.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

 

Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији
Божићни празници у Аустралији