Божићни празници у Епархији врањској

Божићни празници у Епархији врањској
Божићни празници у Епархији врањској
Божићни празници у Епархији врањској
Божићни празници у Епархији врањској

Бадњи дан представља посебан дан код Срба. Симболика Бадњег дана се огледа кроз младо Храстово дрво које симболише Христа и Његов улазак у свет, а налагање бадњака представља топлину Христове љубави.

Овај велики дан прослављен је у свим храмовима Православне епархије врањске, на традиционалан начин, служењем Свете Литургије, освећењем бадњака и налагањем уз присуство великог броја благочестивих верника.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању након чега је извршио освећење бадњака.

У поподневним сатима, Епископ врањски Пахомије, најпре је обавио освећење и налагање бадњака у селу Житорађе на месту где ће бити изграђена нова црква и у Владичином Хану код цркве Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика, у присуству: председника општине Владичин Хан господина Бранислава Тошића, заменика председника општине господина Слађана Вучковића, председнице скупштине госпође Данијеле Поповић, народног посланика господина Горана Младеновића и великог броја верника.

Празновање Бадњег дана Епископ Пахомије завршио је у Саборном храму Свете Тројице у Врању, где је са паросима врањским извршио освећење и налагање бадњака, а овом чину присуствовали су и: градоначелник Врања, господин Зоран Антић, заменик градоначелника господин Драгољуб Стевановић, председник Скупштине града господин др Слободан Стаменковић, народни посланик Драган Николић, директор Радио-телевизије Врање господин Зоран Величковић и многи други званичници Града Врања.

Велики број верника дошао је у Саборни храм у Врању, учествовао у богослужењима и понео у своје домове освећене бадњаке да би радост Бадње вечери поделио са својим најближим у својим домовима.

Домови православних хришћана вечерас су испуњени посебном љубављу и топлином јер представљају места у којима се чека најрадоснији догађај - Рођење Господа Нашег Исуса Христа. С том вером, надом и љубављу, православни хришћани у Епархији врањској прославили су Бадњи дан.

Након налагања бадњака, у порти Саборног храма у Врању, сви присутни су се послужили куваним вином које је припремило - даровао подрум вина ''Алексић'' из Врања.

По завршетку, Епископ Пахомије је наложио бадњак на огњишту у Епископском двору, заједно са свештенством, званичницима града Врања и верницима.

Традиционални обичај доношења бадњака у храм на освећење, обележава се свечано и у Бујановцу, без прекида у читавом послератном периоду, где су верници остали истрајни у очувању прадедовских обичаја, као и у манастиру Преподобног Прохора Пчињског и манастиру Светог Николе у Врању.

Најрадоснији хришћански дан - Рођење Господа Нашег Исуса Христа, прослављено је свечано и достојанствено у свим храмовима Православне епархије врањске. Верници епархије врањске, испунили су храмове са радошћу и љубављу коју носи данашњи празник.

На радосни празник Рождества Христовог - Божић, 07. јануара 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Божићну посланицу Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја и свих Архијереја Српске Православне Цркве, прочитао је протојереј Синиша Пиљановић.

Празновање Божића настављено је заједничким ломљењем и дељењем чеснице свим присутним верницима, а златник је ове године пронашла Срна Ђошић, ученица првог разреда ОШ ''Радоје Домановић'' из Врања. Златник је даривала златара ''Ћира'', а Божићну чесницу пекара ''Мита'' из Врањске Бање.

После Свете Литургије, Епископ врањски Пахомије поделио је дипломе и награде деци која су учествовала на конкурсу за најбоља ликовна, литерарна и драмска остварења на тему: ''БОЖИЋ У ДУШАМА - ЉУБАВ МЕЂУ НАМА''. На конкурсу је укупно учествовало око 300 деце, а награђено је 100 деце.

И у свим осталим храмовима Епархије врањске, присуствовао је велики број верника, свих генерација, а велики број њих се причестио.

Извор: Епархија врањска