Божићни празници у Епархији врањској

Божићни празници у Епархији врањској
Божићни празници у Епархији врањској
Божићни празници у Епархији врањској
Божићни празници у Епархији врањској

Бадњи дан је прослављен у свим храмовима Православне Епархије врањске, на традиционалан начин, служењем свете Литургије, освећењем бадњака и налагањем у присуству великог броја благочестивих верника. Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању након чега је извршио освећење бадњака.

Празновање Бадњег дана епископ Пахомије је окончао у Саборном храму Свете Тројице у Врању, где је са паросима врањским служио најпре празнично бденије, потом извршио освећење и налагање бадњака, а овом чину, поред великог броја верника, присуствовали су и градоначелник Врања г. Зоран Антић, председник Скупштине Града Врања др Слободан Стаменковић, народни посланик г. Драган Николић и бригадни генерал Зоран Лубура.

Након налагања бадњака у порти Саборног храма у Врању сви присутни су се послужили куваним вином које је за ову прилику даривао г. Драган Алексић са породицом из Врања - Винарија „Алексић“.

С том вером, надом и љубављу, православни хришћани у Епархији врањској прославили су Рођење Господа Нашег Исуса Христа. На радосни празник Рождества Христовог - Божић, 7. јануара 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве прочитао је протојереј Синиша Пиљановић.

Празновање Божића настављено је заједничким ломљењем и дељењем чеснице свим присутним верницима, а златник је ове године пронашладевојчица Симона Ђорић, из Врања. Златник су ове године даривали Небојша и Надица Пешић из Врања (Угоститељско предузеће „Нана&Бистро“ и Цвећара „Нана“), а Божићну чесницу припремили су штићеници Окружног затвора у Врању, на челу са Управником ове установе г. Дејаном Костићем, који дуги низ година несебично помажу у обнови и очувању светиња Епархије врањске.

После свете Литургије, Епископ врањски Пахомије поделио је захвалнице и награде деци која су учествовала на конкурсу за најбоља ликовна, литерарна и драмска остварења на тему ''Божић у душама - љубав међу нама''. На конкурсу је укупно учествовало око 300 деце, а награђено је 100 деце.

Извор: Епархија врањска