Божићни празници у Крагујевцу и Чачку

Божићни празници у Крагујевцу и Чачку
Божићни празници у Крагујевцу и Чачку
Божићни празници у Крагујевцу и Чачку
Божићни празници у Крагујевцу и Чачку

Брујање звона са звоника Саборног храма у Крагујевцу и речи Божићњег тропара означили су почетак Литургијске радости и славља, Рођења у телу Господа нашег Исуса Христа. Свечану Божићну Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички г. Јован, уз саслужење братства Саборног храма. Посланицу Његовe Светости Патријарха српског г. Иринеја прочитао је јереј Александар Ресимић.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички г. Јован служио је свету архијерејску Литургију на дан Сабора Пресвете Богородице у Чачку. Епископа је дочекао верујући народ у великом броју и свештенство трнавског, љубићског и таковског намесништва. Саслуживали архијерејски намесник трнавски протојереј Саша Јоловић, старешина Цркве Вазнесења Господњег јереј Иван Пауновић, ахијерејски намесник таковски протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, старешина Цркве Свете Тројице у Горњем Милановцу протонамесник Драган Ђорем, свештеници Милан Љубичић, Мирослав Петров, Владан Милосављевић, Владе Капларевић, Крстивоје Милуновић, Нешко Богдановић, Слободан Јаковљевић, Милорад Милидраг, Радиша Сеочанац, ђакон Иван Гашић, ђакон Благоје Видаковић, ђакон Драган Милованчевић.

Епископ Јован је рукоположио на овој Светој Литургији ђакона при храму Свете Тројице у Горњем Милановцу Мирка Мандића, дипломираног теолога, у чин презвитера и поставио га за привременог пароха друге парохије у Чачку, а дипломираног теолога и верочитеља Владимира Вулету рукоположио је у чин ђакона и поставио га да служи у Цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу. После богонадахнуте поуке новорукоположенима о начину чувања дара Духа Светога који су примили, прочитана је Божићна посланица епископа Јована своме народу шумадијске и жичке епархије. Велики дан је био и за свештеника у пензији Драгомира Љубичића кога је Епископ одликовао чином протојереја-ставрофора за сав предан рад у Цркви Божијој на спасење душа народа овога краја.

Старешина Цркве Вазнесења Господњег јереј Иван Пауновић обратио се Епископу у име свога братства и изразио благодарност Епископу јер нас је удостојио да Његовим молитвама Богу примимо велике духовне дарове који се пре свега виде у љубави и јединству братсва овога светога храма и верујућег народа. Уследила је богата трпеза љубави и културно уметнички програм у парохијском дому. Трпези љубави присуствовали су и градоначелник града Чачка мр Војислав Илић и господин Миленко Костић, велики добротвор Цркве Христове. Његово Преосвештенство Господина Јована свечано су испратили свештеници и народ звуком звона цркве Богородице Градачке молећи се Богу и Пресветој Богородици да нас удостоји Царства Небеског.

Извор: Епархија шумадијска