Божићни празници у Загребу

Божићни празници у Загребу
Божићни празници у Загребу
Божићни празници у Загребу
Божићни празници у Загребу

Традиционално, вечерње богослужење уочи празника Рођења Христовог окупља велики број православних вјерника и заинтересованих грађана Загреба око Саборног храма Преображења Господњег. Ове године међу бројним истакнутим лицима јавног и политичког живота богослужењу су присуствовали г. Иво Јосиповић, предсјеник Републике Хрватске, г. Јосип Леко, предсједник Сабора и премијер г. Зоран Милановић.

Окупљеном сабрању обратио се Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије. Будући да је Светопреображенски храм био премали да прими тако велики број вјерника, богослужење и Митрополитово обраћање преношено је на великом екрану постављеном пред Саборним храмом на загребачком Прерадовићевом тргу. Све присутне Митрополит је поздравио радосним, древним, хришћанским поздравом МИР БОЖИЈИ; ХРИСТОС СЕ РОДИ!

- Ваистину се данас роди Господ наш и ваистину Бог сиђе међу на сљуде, узе наше тело и споји божанско са човечанским, нетварно са тварним. Споји Бога  и човека у једно. Показа у себи људско лице Божје. Дође међу нас да донесе љубав и мир. Мир који нам је толико потребан, нагласио је Митрополит.

Услиједио је потом божићни пријем у просторијама Музеја Српске православне цркве у Загребу коме су уз поменуте високе представнике политичког врха Хрватске присуствовали представници Амбасаде Републике Србије г. Зоран Васиљевић и г-ђа Јелена Илић, проф. др Дамир Борас, ректор и више професора Универзитета у Загребу, г. Милорад Пуповац, предсједник СНВ-а, г. Александар Толнауер предсједник Савјета за националне мањине, представници вјерских заједница, бројни новинари, истакнути појединци и пријатељи. Окупљене је поново поздравио митрополит Порфирије, честитао Божић и пожелио свима да Бог да све оно што желимо, али и што је Богу угодно. Једина истинска и права корист јесте када смо у љубави са Богом, када смо у љубави са ближњима својим и када смо у миру са собом и ближњима, истакао је Митрополит. Потом се обратио г. Иво Јосиповић, предсједник Републике Хрватске који је честитао празник Рођења Христовог и нагласио да смо се данас овдје окупили око оних најбољих и највећих људских врлина и вриједности: љубави, мира, толеранције и разумијевања. Предсједник се нарочито захвалио митрополиту Порфирију на прекрасној проповједи коју је у храму одржао и на заједничким божићним тренутцима.

Божићним литургијским сабрањем у Светопреображенском Саборном храму у Загребу началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије.

Митрополиту Порфирију су саслуживали архимандрит Данило, презвитери Марко Ногић, Душко Спасојевић, Слободан Лалић и ђакони др Драган Радић, Зоран Радић, Бранимир Јокић и Петар Козакијевич. Појао је хор Саборног храма предвођен диригентицом Иваном Србљан. Међу вјерним народом који је испунио храм, богослужењу су присуствовали г. Милан Бандић, градоначелник Града Загреба, поф. др Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа и друге уважени личности загребачког културног и јавног живота.

Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја упућену свој духовној деци Српске Православне Цркве прочитао је ђакон Зоран Радић.

Браћо и сестре, радујмо се данас јер Бог сиђе на земљу. Радујмо се јер Бог постаде један од нас, постаде човјек. Радујмо се јер се споји небо са земљом. Радујмо се, браћо и сестре, јер је радост једини одговор на тајну која се данас збива. Син Божији од Духа Светога и Марије Дјеве рађа се данас у пећини витлејемској, поручио је сабрању митрополит Порфирије упутивши радосни, божићни поздрав МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Изовор: Митрополија загребачко-љубљанска

Божићни празници у Загребу
Божићни празници у Загребу
Божићни празници у Загребу
Божићни празници у Загребу