Божићни пријем у Амбасади Русије

Божићни пријем у Амбасади Русије
Божићни пријем у Амбасади Русије
Божићни пријем у Амбасади Русије
Божићни пријем у Амбасади Русије

У амбасади Руске Федерације у Београду 10. јануара 2014. године приређен Божићни пријем коме су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј и представници политичког и јавног живота Србије.

Обраћајући се угледним званицама домаћин пријема амбасадор Чепурин је подсетио на резултате посете Патријарха српског г. Иринеја Русији, Белорусији и Украјини поводом 1025. годишњице Крштења Русије као и посете Патријарха московског и све Русије г. Кирила Србији и Црној Гори ради учешћа у прослави 1700-годишњице Миланског едикта. Гостима је био приказан видео-снимак о учесницима ових билатералних догађаја.

Поздрављајући званице амбасадор Русије у Србији Александар  Чепурин је истакао: "Ваша Светости, Ваша Високопреосвештенства и Преосвештенства, поштоване Владике, даме и господо! Данас смо се окупили на самом почетку Нове године како бисмо погледали у будућност и сетили се прошле године која је била богата контактима између Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве. Данас ћемо се присетити два епохална догађаја из прошле године – посети Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја Русији, Белорусији и Украјини у вези са прославом 1025. годишњице Крштења Русије, као и посете Његове Светости Патријарха Кирила Србији и Црној Гори ради учешћа у ваистину величанственој прослави 1700. годишњице Миланског едикта уз учешће представника свих помесних Православних Цркава. Многи од наших данашњих гостију учествовали су у одржавању ових догађаја у Москви, Санкт-Петербургу, Кијеву, Минску, Београду, Нишу и Подгорици.

Русија и Србија су ушли или улазе у фазу активног привредног и цивилизацијског развоја, настојећи да уврсте своје земље у ред најразвијених и најпросперитетних, а живот људи да направе срећним и успешним. Огромну улогу у томе играју наше сестринске Православне Цркве које се старају о очувању нашег православног идентитета, наше културе, наше повремено трагичне али велике историје. Бавећи се развојем и прогресом морамо да чувамо наше корене, елементе тог здравог конзервативизма чији смисао није у томе да се не дозвољава кретање напред и навише већ у томе да би се спречило кретање уназад и наниже, ка хаотичној тами, враћању у првобитно стање. Ако изгубимо духовне корене, ми, Срби и Руси, изгубићемо и своје темеље, односно стимулансе за прогрес и развој.

Сада је мода ревидирања морала и етике, брисања националних традиција и националних култура. Од друштва се данас захтева не само да призна право сваког на слободу савести, политичких ставова и приватног живота, већ и да обавезно призна једнакост супротних по свом значењу појмова. То изврће саму идеју демократије. Већина људи како у Русији тако и у Србији не прихвата такву ревизију, која наноси велику штету хришћанским - што значи и европским - вредностима, као и култури.

Последњих година смо видели како су покушаји да се другим земљама наметне наводно прогресивнији модел развоја у пракси претварали се у назадовање, варварство, крвопролиће. Доживела је то и Србија. Али наши народи никад нису попуштали пред грубом снагом и уценама. Русија сад доживљава други хришћански, православни препород. У Москви се сада гради једна-две нове цркве сваког месеца. За десет година на петсто московских цркава додаће се још двеста нових које се граде. Ваистину је то „поновно покрштавање Русије“.

Уочи Олимпијских игара у Сочију на улазу у гигантски Олимпијски парк градимо комплекс за лечење свештеника као и храм Нерукотворног образа Христа Спаситеља. Гради се на основу прилога приватника и организација. Црква је у византијском стилу и подсећа некако на храм Светог Саве. Била је освештена пре пет дана.

Нама је јако драго, срећни смо да Вас видимо данас у Амбасади, рачунамо на редовне састанке у Новој години и на добру сарадњу."

Поздрављајући домаћина, Патријарх српски г. Иринеј истакао је велику духовну блискост српског и руског народа која се односи и на дубоке сестринске везе наших Цркава. "Ти духовни корени наших народа су темељ наших односа у прошлости, садашњости у будућности и они су нераскидиви", истакао је поглавар Српске Православне Цркве.