Божићни пријем за припаднике Оружаних снага БиХ

 Божићни пријем за припаднике Оружаних снага БиХ
 Божићни пријем за припаднике Оружаних снага БиХ
 Божићни пријем за припаднике Оружаних снага БиХ
 Божићни пријем за припаднике Оружаних снага БиХ

Иституционално обиљежавање православног Божића у МО и ОС БиХ одржано је 13. јануара 2015. године у касарни Козара у Бања Луци.

Свечаности су присуствовали г. Милорад Додик, предсједник Републике Српске; г. Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, гђа Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске, г. Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, министри у Влади Републике Српске г. Миленко Савановић, г. Петар Ђокић и г. Драган Лукач, замјеник министра одбране БиХ г. Живко Марјанац, генерали ОС БиХ те представници Заједничког штаба и Оперативне команде ОС БиХ. Пријему су присутвовали и представници других команди и јединица ОС БиХ као и представници ЕУФОР-а и војни аташеи из неколико земаља.

Пре пријема, одслужена је света архијерејска Литургија у православној капели Cветих мученика јасеновачких у касарни Козара. Литургију је служио Његово Преосвештенство Eпископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, преставник Српске Православене Цркве у ОС БиХ. Епископу су саслуживали протојереј Милорад Милинковић, настојатељ Канцеларије православног душебрижништва у МО БиХ, јереј Немања Лакић, главни свештеник у ОС БиХ, као и свештенство Eпархије бањалучке. Обраћајући се на крају Литургије присутним генералима и бројним војницима српског састава у Оружаним снагама БиХ, епископ Атансије је истекао личност и живот Светог исповједника Доситеја као образца сваке врлине, а нарочито родољубља и хуманости, којима овај свети човјек препоручује себе за подражавање у сваком времену и свакој професији.

Током Божићног пријема одржаног у свечаним просторијама касарне Козара, најљепше жеље свим присутним у својству домаћина поводом обиљежавања православног Божића упутио је замјеник министра одбране г. Живко Марјанац уз традиционални поздрав “Мир Божји- Христос се роди”.

Пригодним ријечима, уз честитке поводом Божића присутнима су се обратили и предсједник Републике Српске г. Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ г. Младен Иванић истакавши значај и улогу ОС БиХ, као и значајно мјесто које у њима имају припадници из реда српског народа.

На крају се свима обратио и Eпископ бихаћко-петровачки г. Атанасије који је најпре поздравио присутне у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и пренио им Његов благослов. Владика је истекао историјски и цивилизацијски значај дјела Господа нашег Исуса Христа, а нарочито значај трајног Христовог присуства међу нам и надахнућа добротом и љубављу које стално долазе од Њега, закњучијући да учешће у празновању Божића свакога чини бољим.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка