Божићни сусрети у младеновачком храму

Божићни сусрети у младеновачком храму
Божићни сусрети у младеновачком храму
Божићни сусрети у младеновачком храму
Божићни сусрети у младеновачком храму

У оквиру прославе празника Рођења Христовог, братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу је организовало низ културно-уметничких догађања. На Бадње вече, 6. јануара, након вечерњег богослужења и освећења бадњака верном народу је подељено неколико стотина бадњака. Исте вечери отворена је изложба савременог иконописа.

По мишљењу стручњака ово је досад најзначајнија изложба у овој шумадијској вароши. На њој се својим радовима представило двадесет девет учесника, међу којима су најпознатији Тодор Митровић, Горан Јанићијевић, Југослав Оцокољић, Виолета Цветковска – Оцокољић, Владимир Манић, Дејан Манделц и други. Архијерејски намесник младеновачки Жељко Ивковић је истакао да сва дешавања која се већ неколико месеци одвијају у младеновачком храму имају за циљ утврђивање литургијске заједнице, будући да Црква како етимолошки, тако и суштински, означава оне који су позвани у заједницу са Богом и једних са другима. Притом је упознао присутне са савременим токовима у иконопису и шта заправо икона представља у животу хришћана. Дејан Манделц, као један од организатора изложбе, говорио је о ауторима и значају ове изложбе за Младеновац.

На крају вечери, која је претходила најрадоснијем хришћанском празнику, ученици ОШ „Свети Сава“, у режији свог вероучитеља Игора Степановића, извели су сценско-музички игроказ који је приказао догађаје из Витлејемске пећине.

Извор: Епархија шумадијска