Божићно литургијско сабрање у Загребу

Божићно литургијско сабрање у Загребу
Божићно литургијско сабрање у Загребу
Божићно литургијско сабрање у Загребу
Божићно литургијско сабрање у Загребу

Евхаристијским сабрањем у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу којим је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије свечано је прослављен празник Рођења Христовог. Божићној Литургији коју је директно преносила Хрватска радио телевизија присуствовао је градоначелник Загреба г. Милан Бандић са сарадницима. На Литургији је прочитана посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Митрополиту је саслуживало братство загребачког Саборног храма и верници загребачке парохије који су се у великом броју причестили. Појањем су литургијско сабрање учинили свечанијим и радоснијим чланови хора Светопреображенског храма предвођени диригентицом Иваном Србљан.

- Браћо и сестре, ево нас у радосном дану, великом Празнику. Речи које смо чули из посланице Његове Светости, нашег Патријарха, г. Иринеја саме по себи већ довољно говоре шта је за нас Божић и зашто га славимо. Честитајући свима данашњи празник, пре свега православним хришћанима, а и свим људима добре воље, па и онима који нису добре воље, јер љубав Божја управо на данашњи дан се показује толико широком, дубоком и високом да може све да учини да се преобрати, преобрази и промени. Па чак и оне који су лоше воље, зле воље. Снага љубави Божје свакога може да покрене на добро, поручио је митрополит Порфирије.

- Шта рећи за празник Рођења Христовог? Није то пука информација, него најдубља Тајна, израз, показатељ и сведочанство љубави Божје према нама људима. Бог долази у свет и долази к нама, постаје човек да бисмо ми људи постали по благодати богови, рекао је Митрополит и нагласио да је Бог дошао као љубав, успоставио нови поредак у свету, нов начин постојања и оставио поруку да обитава у сваком човеку и кад год разговарамо једни с другима, разговарамо с Богом. Кад год чиним некоме зло, чиним Њему зло. Ако сам понекад учинио некоме добро, Богу сам то учинио. На то нас подсећа јеванђење Христово.

- Бог је дошао да нас подсети и пружи прилику да спознамо да смо браћа и да постанемо браћа. Нема никаквих граница за онога у чије се срце уселио Христос. За таквог човека не постоји неприхватљив човек. Јер у свакоме је присутан Господ Исус Христос. Све границе Он је укинуо по љубави. Постоје различитости, али само као израз љубави Божје према нама да у мноштву покажемо јединство, да уз различитости кроз љубав као спону покажемо да смо једно, остајући свако од нас то што јесте. Да будемо једнина у множини и да ушавши у множину сачувамо своју једнину. То је порука данашњег Празника и реалност која нам је дата - додао је митрополит.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска