Божићно-новогодишњи пријем у Бијељини

Божићно-новогодишњи пријем у Бијељини
Божићно-новогодишњи пријем у Бијељини
Божићно-новогодишњи пријем у Бијељини
Божићно-новогодишњи пријем у Бијељини

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом уприличио је 13. јануара 2016. г.одине у Епископској резиденцији у Бијељини Божићно-новогодишњи пријем за представнике политичког, културног и привредног живота који живе и раде на подручју Епархије зворничко-тузланске.

Поздрављајући присутне госте, Преосвећени Епископ г. Хризостом свима се обратио радосним божићним поздравом и ријечима добродошлице:

Уважени народни посланици, уважена господо градоначелници, господо начелници Општина, поштовани посленици културе и јавног живота, господо привредници, даме и господо, Мир Божји - Христос се роди! Добро дошли на овај пријем који припремисмо у част свих вас. У доброј традицији наше Цркве и нашег народа  да се о Божићу и Новој години сусрећемо и поздрављамо са Мир Божји - Христос се роди! припремисмо овај Божићно-новогодишњи пријем како би се у радости срели и једни другима честитали и Божић и долазећу Нову 2016. годину. Са тим добрим жељама дочекујемо вас и желимо  да се осјећате пријатно и комотно у овој Епископији.

Поздрављамо Вас у своје лично име и у име свештенства и благочестивог народа наше Епархије. Кад кажемо наше Епархије онда желимо нагласити да је ово Епархија свих нас и клира и народа. Наша Епархија је једна од најстаријих Епархија наше Цркве. Управо, ове још текуће по јулијанском календару 2015. године навршава се 600 година од првог њеног помена као Епархије сребреничке. То међутим, не значи да она није и раније постојала  у неком другом  црквено-организационом формату. У одређеним историјским документима налазимо да је источни дио данашње наше Епархије припадао Моравичкој епархији са сједиштем у Ариљу. Као организована Епархија сребреничка помиње се 1415. године.

Управо поводом овог 600-годишњег јубилеја приредили смо велики Шематизам наше Eпархије. Радили смо и ми и наше свештенство, али и Уређивачки одбор скоро па двије године да припремимо Шематизам који треба да буде репрезент наше Eпархије. Задовољство нам је да смо у прилици да вам први примјерак овог Шематизма покажемо, примјерак који је јуче изашао из штампарије. Ово је уистину историјски догађај.

По свом географском положају наша Eпархија  је централна Eпархија наше Српске Православне  Цркве. Из те чињенице произилазе и њен велики значај и улога у општем животу наше Цркве. То мјесто и та улога све нас - и мене као епископа и сво свештенство и све вас и сав народ обавезује да се непрестано боримо за њен јавни и црквени углед,  те духовну и материјалну надградњу. Мјесто и улога наше Епархије је посебно битна и значајна у овим смутним временима по наше народно и национално јединство. Апелујемо да заједнички дјелујемо у духу слоге и јединства српског народа уз, разумије се, поштовање свих различитости које постоје међу нама и у нама. То је значење и суштина слободног човјека да и у различитостима сачувамо народно и национално јединство. Наша Светосавска Црква и наша Епархија увијек ће бити обједињавајућа мајка свих православних Срба. Разумије се да ће као свака мајка боловати и туговати када њена дјеца не слушању њен савјет и када гријеше не само у прилог своје штете  већ и других  људи који са нама и око нас живе.

Цијенећи велики допринос многих од вас и свих вас заједно угледу и свеукупном напретку и обнови наше Епархије желимо да вам се захвалимо. Истовремено, апелујемо да наставимо надградњу наше Епархије. Човјек, односно наш народ и његов свеукупан духовни, културни и егзистенцијални препород мора бити наш заједнички циљ у периоду који је пред нама. Како то постићи? Одговор је у отварању наших културних и националних установа и завода, школа и библиотека, кампова и центара за нашу дјецу и омладину у којима ће се и васпитавати и образовати. Посебно морамо обратити нашу пажњу на помоћ и подршку пројектима који ће помоћи сиромашнима - гладнима и жеднима, остављенима и заборављенима. Морамо се забринути за будућност наше нације. Подршка породицама у издржавању дјеце, њиховом здравом узрастању и светосавском васпитању. У том циљу ми смо основали Фонд солидарности (Фонд помоћи) а за горе поменуте сврхе. 

Посебно желимо да вас упознамо са пројектима који се тренутно реализују у нашој  Епархији. Поред  многих радова широм наше Епархије истичемо:
1. Завршне  радове на Културно-музејском центру наше Епархије овдје у Бијељини;
2. Градњу зграде будуће Православне гимназије у Бијељини;
3. Преуређење зграде будуће Православне гимназије у Брчком;
4. Изградњу манастира Карно изнад Сребренице;
5. Изградњу  манастира Ритешић на Вучјаку у Општини Добој;
6. Реконструкцију епаријске куће у Шамцу;

Посебно  се трудимо да у склопу Мисијског фонда наше Епархије оснујемо и отворимо што више дјечијих кампова. Један смо у јулу о.г. отворили на Озрену. Циљ нам је да отворимо кампове за дјецу у манастиру Тавни, манастиру Карно,  Зворнику - на старом граду итд. У Тузли смо у згради владичанског двора отворили школу српског језика. Све је ово још у повоју, али, Богу хвала, иде. Ваша подршка и помоћ у реализацији ових и дугих пројеката, а које нисмо поменули, биће од велике користи. Хвала унапријед. Дозволите, на крају овог нашег обраћања,  да вам свима пожелим Богом благословену,  срећну и успјешну нову 2016. годину. 
Срећни, здрави и радосни били!

Извор: Епархија зворничко-тузланска