Божић у Митрополији дабробосанској

Mitropolit Nikolaj

Празник Рођења Господа нашег Исуса Христа свечано је прослављен у свим храмовима Митрополије дабробосанске.

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај је на Бадњи дан служио Свету Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну, а у навечерје Божића празнично вечерње у храму Светог пророка Илије у Сокоцу. У порти соколачког храма, уз неколико хиљада окупљених вјерника, присуствовао је традиционалном налагању бадњака.

Сутрадан, на празник Христовог Рождества, Митрополит Николај је служио Свету Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење свештеника и ђакона Митрополије дабробосанске. Светој Литургији је, уз више стотина вјерника присуствовао и надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, а неколико телевизијских и радијских кућа директно су пропратили служење празничне Литургије.

Другог дана Божића, Високопреосвећени Митрополит Г. Николај служио је Свету Литургију у храму св. пророка Илије у Сокоцу, а у вечерњим часовима је поздравио званице на традиционалном божићном пријему, приређеном у митрополијском двору у Сарајеву. Митрополитов говор на пријему овдје доносимо у цијелости:

„Ваше еминенције, ваше екселенције, даме и господо,
Празновање Христовог Рођења је радост свих хришћана. За нас хришћане је радост и када муслимани и Јевреји празнују своје светковине, јер сви ти празници доносе изобиље радости, богатство мира, ризницу духовних плодова дјелотворних и очигледних.

Сви ми у себи откривамо дарове Божије, благодат Божију. Дарови су многи, па је међу њима као дар Божији и власт. Власт је потенцијално моћно средство ако се врши правилно. То је молитвена атмосфера властодршца у којој његова душа живи љубављу према Богу и ближњем коме служи. Правилном употребом власти, тим даром Божијим, властодржац све доводи у ред, спречава сваку невољу, отклања препреке, прекршаје, све управља на добро; штавише, може да постигне велике и чудесне ствари.

Док говорим о власти као Божијем дару, говорим о теми која је за нас овде од пресудног значаја. Постављам питање, да ли знамо шта је власт, како да је употребљавамо, а да се о дар власти не огрешимо? Када смо били дјеца старији су нас учили да поштујемо и уважавамо властодршце и покоравамо се власти, али и да се учимо како ћемо власт правилно користити, јер је власт божански дар! Али ако пут властодршца није исправан он никада неће стићи ни до Бога ни до људи.

Власт која почива на моралним начелима јесте власт од Бога, Божија врлина и благодат. Таква власт има подршку Богомладенца Христа. Насупрот овоме стоји власт која се прије може оцијенити као безвлашће. Безвлашће је оно што је учинио злогласни цар Ирод убивши 14.000 невиних витлејемских младенаца да би Христа убио. На власт каква је била Иродова, самовољна и злочиначка, треба реаговати на трезвен начин, јер јеванђелист Лука биљежи ријечи светога апостола Петра и осталих апостола: „Богу се треба покоравати више него људима" (Дап 5,29). Свака власт је од Бога и она означава морални поредак међу браћом.

Господ Христос је увео у овај свијет своје законе не ради рушења општег грађанског поретка, него ради исправљања и побољшања истог. Свети Апостол Павле, као проповједник Јеванђеља међу многобошцима, говори о овоме у најзгоднијем тренутку. Када је изложио слушаоцима разне поставке хришћанске философије охрабрио их је да живе у миру са пријатељима и непријатељима, научио их је да буду корисни свима. Покренуо је живот доличан анђела, угасио гњев, оборио охолост и потпуно смекшао њихова срца. Тек тада им је предложио поуку о властодршцу и покоравању властима (Рим 13).

Свима вама желим најтоплије да захвалим на жртви и труду око ове посјете, а нашим православним вјерницима и клирицима још једном и овом приликом шаљем искрене честитке радујући се са свима вама. Поздрављамо вас радосним поздравом празника:

ХРИСТОС СЕ РОДИ И ЗАИСТА СЕ РОДИ!


Свима желимо и честитамо Богом благословену Нову 2008. годину."
Пријему су, између осталих, присуствовали: папски нунциј надбискуп Алесандро Д'Ерико, помоћни бискуп врхбосански Перо Судар, представници Исламске и Јеврејске заједнице, представници Парламента и Савјета министара Босне и Херцеговине, Оружаних снага БиХ, те представници власти Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, као и многобројни домаћи просвјетни и културни радници. Присутан је био и Високи представник Мирослав Лајчак, амбасадори: Грчке, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Велике Британије, Аустрије, Италије, Словачке, Пољске, Јапана, Египта и Катара, затим представници амбасада: Србије, Руске Федерације, Сједињених америчких држава, представници ЕУФОР-а и ОЕБС-а те других дипломатских мисија и међународних институција и организација који имају представништва у Сарајеву.

Трећег дана Божића, на дан Светог првомученика и архиђакона Стефана, Високопреосвећени Г. Митрополит служио је Свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице на Палама.

 

Извор: Митрополија дабробосанска