Божић у Високим Дечанима

Председник Србије Борис Тадић дочекао је Божић на Косову и Метохији. Тадић је из манастира Високи Дечани поручио да је данас празник мира и да је на овај дан увек прилика да се упути порука помирења.

Тадић је данас после божићне литургије рекао да је на Косову изнад свега потребно да се људи помире међу собом, у породици, али и да се помире и народи јер је то решење за муке и проблеме који потичу из пошлости.

Председник Србије је оценио да нас помирење чека у будућности. "Данас смо у манастиру Високи Дечани, православном манастиру који представља један од најлепших споменика српске средњевековне архитектуре, али он обједињује и све друге утицаје. Одише духом Медитерана. Данас је прилика и да се подсетимо и свих других православних манастира", рекао је Тадић.

Председник је указао да народ не може да постоји без идентитета.

"Ми желимо да чувамо наш идентитет европског народа, као заједничку вредност баш као што је и овај манастир заједничка вредност светског културног наслеђа и баштине", навео је Тадић.

"Србија земља, међу другим земљама у Европи тражи своје место. Тражи да се призна њена заслуга и постојање на Косову и Метохији и где год постоји и у Србији и Европи и у читавом свету", рекао је председник.

Тадић је рекао да је Божић дан када упућује поруку мира не само својим сународницима, него и Албанцима.

Дан мира и љубави

Игуман манастира Високи Дечани владика Теодосије истакао је да је Божић дан мира и љубави. Владика Теодисије рекао је да је велика част што је са нама и председник Србије Борис Тадић са својим сарадницима.

"Његов долазак је највећи показатељ његове љубави према овој светињи и према свим светињама, према нашој цркви, монаштву, свештенству и верном народу који у данашње време живи и страдава овде на овим светим просторима", рекао је Теодосије.

Владика Теодосије је истакао да је обавеза оних који су овде да пренесу завет својих предака на будућа покољења.

Литургији у манастиру Високи Дечани присуствовали су и министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и саветник председника Србије Млађан Ђорђевић.

Божићну литургију је служио владика Теодосије уз саслужење братства Високи Дечани. Литургији је присуствовало око 200 верника из свих крајева Косова, али и из Србије, као и ученици из повратничког села Осојане у Метохији.

Председник Србије је данас на кратко у конаку манстира Високи Дечани разговарао са ученицима школа из Осојанске долине.

Тадић је у Високим Дечанима присуствовао ложењу Бадњака.

Посету Тадића манастиру Дечани пратио је и протест Албанаца из суседног места Дечани.

Претходно је Тадић манастир Високи Дечани посетио за Ускрс 2009. године.

Извор: РТС