Божићна посланица Епископа аустралијско-новозеландског Иринеја

ИРИНЕЈ

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКИ

Драга Наша децо духовна:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Слава Богу на висини, и на земљи мир међу људима
који су по Божјој вољи!
(Лк 2, 14)

Љубљено свештенство и монаштво, синови и кћери, децо Наша омиљена,

Скрушеног срца клањамо се неограниченој величини Речи Божје, прихватимо свеобухватајућу ширину Бога Логоса, који се не постиди нас и наше грешне људске природе и сав се оваплоти у њу ради нашег спасења. Христос, једина истинита Светлост овог света, жарком топлотом Сунца Његове утеловљене љубави, обасја нас и нашу заједницу.

Он, Бог који се родио од Оца без мајке пре свих векова, данас је, ради нас људи и ради нашег спасења, благоизволео родити се од Мајке без оца у времену. Он, који столује на херувимском престолу, данас би положен у простим јаслама. Чуде се небеске силе и диви се васцела творевина, а земља му отвара своје срце у виду пећине да би примила Новорођеног Цар Мира.

Данас смо ми опет сведоци тог истог спасоносног рођења Богомладенца, те попут пастира даноноћно стражаримо и припремамо му своје срце уместо јасли да би се у њему Он поново родио. Попут Мудраца приносимо му злато, тамјан и смирну - своју веру, сами себе и једни друге, желећи да са Христом живимо у бесконачне векове Царства које ће доћи. Заиста, с нама је Бог и једна и вечна нам радост! Он који заволе човека подаривши нам самога себе и објављујући нам љубав Бога Оца Духом Светим, жртвом својом и васкрсењем, дарова нам живот вечни!

Та иста порука која треба и у свакоме од нас да постане живот била је савршено јасна и разговетна како оним источним Мудрацама који су пратили Витлејемску звезду до Новорођеног Богомладенца, тако и оним простим чобанима који су доведени до Оваплоћеног Спаситеља. Слушали су они радостно клицање анђела: Слава Богу на висини, и на земљи мир међу људима који су по Божјој вољи! (Лк 2, 14) и стекли су мир. А тај мир је, по Св. Нектарију Егинском, божански дар који се дарује свима који се измире са Богом и извршују Његове заповести.

Преблаги Господ који се брине за наше спасење и не оставља нас без тог мира ни у једном времену подарио је роду српском новог анђела чувара у личности блаженопочившег Патријарха Павла. Извршујући Његове заповести Патријарх нам је, преко помирења, доделио Оваплоћени Мир, уздигао нашу осиромашену и раслабљену заједницу у савршену заједницу Његове Љубави.

Будимо људи, непрестано је говорио, а и данас не престаје говорити наш Свети Патријарх! Будимо људи, будимо деца Божја, будимо извршиоци Његових заповести и Тајне нашег избављења и спасења света!

На тај начин, дакле, треба да доживимо радост оних Мудраца са Истока и да осетимо мир оних задивљених чобана који су се Њему поклонили када су Га срели док је лежао у јаслама. Но ипак, увек ваља опрезно штитити своје срце од лажи, јер радост и мир нису могли дотаћи срце Иродово који преваром хтеде уништити то Свето Дете. Нико, дакле, никада није могао и не може повезати раздор и зле намере са унутрашњим миром. Запамтимо, божански дар се дарује само онима који се измире са Богом и извршују Његове заповести.

Све нас зато данас наша Црква позива да се, не као Ирод, већ као они Мудраци и чобани сретнемо са Христом који нам долази са небеса. Јер, по поуци светог нам Патријарха Павла: Црква није политичка организација. Она нема оружје ни моћ да неког присили, него проповеда и предлаже реч Истине, указује на оно што је грех, штета појединачна и општа, несрећа и овог и оног непролазног света. Позива на покајање и пост, на молитву Богу и љубав према свима да нам Он Који је Бог мира и Мир наш (Рим 15, 33) дарује свој мир, а ми као сарадници Божји да чинимо све што можемо у остварењу мира и као миротворци да се назовемо и будемо заиста синови и кћери Његове.

Следујући великог нам Патријарха и Ми данас апелујемо на све вас, драга Наша децо духовна, људи добре воље: чувајте себе и своју децу, чувајте и обогаћујте своју веру и свој идентитет и да свагда и свугде будете људи на радости своје једне и једине Свете Цркве и свог народа.

Нека би Богомладенац учинио да и нама Божићна светлост буде Сунце Правде и познање Истине; да нам просветли ум и озари срца како би се и небо и земља радовали и јединствено клицали: слава Богу на висини, и на земљи мир међу људима који су по Божјој вољи! (Лк 2, 14).

Уз молитвену жељу да нам свима Господ подари благословено Ново Лето Господње, нову епоху међусобног мира у Христу, призивамо на све вас благослов и љубав Његову те вам честитамо велики празник Христовог Рођења сверадосним Божићним поздравом:

МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Дано у Сиднеју, о Божићу 2009. године.

Ваш искрени молитвеник пред Богомладенцем Христом,

+ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски
Администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије Новограчаничке