Божићне свечаности у Викторији

Његово Преосвештенство Епископ Иринеј овогодишње Божићне празнике богослужбено је прославио са верним српским народом широм Викторије, а најпре на Бадњи дан у идиличном пределу Гипсланда где се у малом месту Јалорну локални српски народ окупља око светиње која је посвећена Светој Тројици. Предиван зелени крајолик са малом али топлом црквицом били су изванредно окружење за почетак великих празника.

Благочестив народ Јалорна и околине, који иначе нема тако често прилику да угости свог Епископа, обрадовао се великом радошћу што је епископ предводио богослужење, освећење бадњака и трпезу љубави. Показујући велику љубав и поштовање према блаженопочевшем Патријарху нашем Павлу, малобројни парохијани показали су велико срце када су свом Епископу уручили прилог за довршење изградње храма Светог Саве на Врачару, поштујући жељу нашег великог и никад заборављеног духовног оца. Трећег дана Божића парохија Светог Архиђакона Стефана у Кизбору прослављајући храмовну славу, поред свог Епископа имала је част да угости монахиње Февронију и Злату, пристигле из манастира Ћелије са мисијом да прикупе прилог за изградњу новог храма по аманету Светог оца Јустина.

Као две пчеле које по свету прикупљају оно што је потребно за кошницу, тако су и наше молитвенице из тог великог духовног центра доспеле и до наших крајева. Молитвама Светог оца нашег Јустина њихова мисија биће успешна, а народ наш који се уписао у књигу приложника прикључио се многима који су своју циглу уградили у велику светињу. Наше драге монахиње остаће са нама још извесно време, стога молимо све људе добре воље да их угосте имајући у виду да оне носе са собом благослов великог новојављеног сетитеља оца нашег Јустина, чије су нам молитве у данима када наша Света Црква треба да бира новог Патријарха преко потребне. Остали Српски православни храмови Мелбурна такође су свог Епископа угостили током празничних дана и тако на најсвечанији начин дочекали Богомладенца Христа.

о. Милан Милутиновић

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска