Свечано затварање Божићног сајма

Епископ АтанасијеУ суботу, 3. јануара 2009. године, свечано је затворен веома посећен и добро прихваћен Божићни сајам у организацији Архиепископије београдско-карловачке, који је трајао од 26. децембра прошле године, па све до вечерас, у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић" на Калемегдану. У име и са благословом Његове Светости Патријарха српског, Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријархов, свечано је прогласио завршеним овај сајам.

Божићни сајамУ име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, грамате свим излагачима који су учествовали на првом Божићном сајму, који се одржавао у оквиру Божићно-Богојављенских сретања, уручио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха Павла. На тај начин потврђена је добра организованост и спремност клирика Архиепископије београдско-карловачке и свих који су ову манифестацију подржали и у њој и учествовали, да се на нов начин покаже и новим светлом озари православни етос у српском народу на почетку трећег миленијума Христове ере.

Божићни сајам – 2. јануар 2008.

Јуче, 2. јануара године, на Божићном сајму који се одржава у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић" на Калемегдану, Хришћанска мисао представила је своју издавачку делатност.

У 17 часова одржана је промоција књиге Српски добровољачки покрет. Говорили су: проф. др Ђорђе Станић, аутор Илија Петровић.

У 18 часова, одржана је још једна промоција. У питању је књига Сребреница - у трагању за истином. Говорили су: Љиља Чолић, Коста Чавошки, Веселин Ђуретић, Мирко Зуровац, Миливоје Иванишевић, Милорад Средојевић.

У 19 часова приказан је филм италијанке Марилине Века, под називом Косово и Метохија - затвор под ведрим небом. Филм је о голготи српског народа.

Представљене нове књиге Манастира Подмаине

Најновија издања Манастира Подмаине из Будве представљена су у суботу 27. децембра у Уметничком павиљону "Цвијета Зузорић". Пре пет година манастир се почео бавити издавачком делатношћу, штампајући мисионарска дела. Поред тога бави се и издавањем дискова са духовном музиком. О најновијим издањима овог издавача, пред бројном публиком, говорили су јеромонах Бенедикт, игуман манастира Подмајне, архимандрит Лука, игуман Цетињског манастира, публициста Јања Тодоровић и музичар Асим Сарван.

Аудио запис са промоције можете преузети ОВДЕ.

Извор: www.svetigora.com

Беседа Епископа хвостанског Атанасија у Руском дому у Београду

Све­ти­ња ма­те­рин­ства

У Ру­ском до­му, 27. де­цем­бра 2008. го­ди­не, у окви­ру Бо­жић­но- бо­го­ја­вљен­ских сре­та­ња одр­жа­на је све­ча­на ака­де­ми­ја на те­му У част ма­те­рин­ства. У име Ње­го­ве Све­то­сти Па­три­јар­ха срп­ског Па­вла и Ми­тро­по­ли­та Ам­фи­ло­хи­ја, ака­де­ми­ју је отво­рио Епи­скоп хво­стан­ски Ата­на­си­је ко­ји је пре­нео бла­го­сло­ве Па­три­јар­ха срп­ског и Пр­во­је­рар­ха пре­сто­ног срп­ског гра­да. Ду­хов­ну ака­де­ми­ју су уве­ли­ча­ли пе­ва­чи Пр­вог бе­о­град­ског дру­штва, под ди­ри­гент­ском па­ли­цом Све­тла­не Ви­лић. По­себ­ну ра­дост свим оку­пље­ни­ма пр­и­ре­ди­ли су сту­ден­ти Ака­де­ми­је Срп­ске Пра­во­слав­не Цр­кве за умет­но­сти и кон­сер­ва­ци­ју ко­ји су сво­јим ра­до­ви­ма - ико­на­ма и фре­ска­ма на те­му Мај­ки у Цр­кви опле­ме­ни­ли про­стор и ат­мос­фе­ру у Ру­ском до­му. Де­ца са Ко­со­ва и Ме­то­хи­је, из на­се­ља Штрп­це, Ве­ли­ка Хо­ча и Ора­хо­вац, пре­не­ла су сви­ма по­здра­ве са срп­ских ог­њи­шта ко­ја још увек плам­те не­у­га­си­вим пла­мом. У сво­јој бе­се­ди, из­ме­ђу оста­лог, Епи­скоп Ата­на­си­је је ис­та­као:

Српска барокна теологија

Владимир ВукашиновићУ оквиру Божићно-богојављенска сретања, синоћ је представљена књига Српска барокна теологија, аутора протојереја-ставрофора др Владимира Вукашиновића.

На представљању овог изузетног издања говорили су протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, монах др Давид (Перовић) и аутор.

Програм Сајма књига у галерији „Цвијета Зузорић”

2. јануар 2009. - ХРИШЋАНСКА МИСАО

 • 17 часова- Промоција књиге Српски добровољачки покрет.

Говоре: проф. др Ђорђе Станић, аутор Илија Петровић.

 • 18 часова- Промоција књиге Сребреница-у трагању за истином.

Говоре: Љиља Чолић, Коста Чавошки, Веселин Ђуретић, Мирко Зуровац, Миливоје Иванишевић, Милорад Средојевић.

 • 19 часова- Марилина Века

Косово и Метохија- затвор под ведрим небом, 24 мин. филм о голготи српског народа.

Програми на Божићном сајму

БОЖИЋНО-БОГОЈАВЉЕНСКА СРЕТАЊА И БОЖИЋНИ САЈАМ
отвара Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и
Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије
26. 12. 2008. у 19 часова, Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић"

У програму учествују:
- Мушки хор Свети Серафим при цркви Свете Тројице, Земун - диригент: Марко Пешић
- Мушка певачка група Српски извор
- Милан Михаиловић, песник, председник Друштва писаца Косова и Метохије
- Светлана Стевић, народни певач

 • СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ

27. 12. 2008. у 13 часова - Позоришна представа „Историја цркве у 12 лика"; изводе ученици ОШ Раде Драјинац; режија: ђакон Ненад Илић.

29. 12. 2008. у 12 часова - Ревија ђачких униформи у последња два века у Србији; Педагошки музеј Београд, Љиљана Станков (аутор изложбе).

 • МАНАСТИР ПОДМАИНЕ

27. 12. 2008. у 16 часова - Представљање најновијих издања манастира Подмаине из Будве. Учествују: Игуман цетињског манастира архимандрит Лука, игуман манастира Подмаине јеромонах Бенедикт и Јања Тодоровић

 • ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА

28. 12. 2008. у 18 часова - „Косово у срцу"

- Уводна беседа проф. др Драгиша Бојовић, директор Духовног центра за постдипломске студије у Нишу.
- Владика Артемије „Видовдан и Косово као духовна вертикала српског народа" - сценско музички приказ у извођењу драмских уметника Весне Павловић и Момира Брадића.
- Манастир Црна Река: Ликовно виђење манастира на платнима Николе Брадића, Издаваштво манастира Црна Река са представљањем књиге Верујем про­тојереја Радослава Јанковића
- У програму учествују народни певачи: Светлана Стевић, Славица Реџић и Љуба Манасијевић.

 • РИЗНИЦА СРПСКЕ ДУХОВНОСТИ

29. 12. 2008. у 17 часова - Промоција едиција ризнице српске духовнице (1-6); учествују: Владика Лаврентије, Државни секретар министарства за дијаспору Др Предраг Тојић.

 • ЗАДУЖБИНА ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ

29. 12. 2008. у 18 часова - Промоција издавачке делатности

 • ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СРПСКА БАРОКНА ТЕОЛОГИЈА ПРОФЕСОРА ДР ВЛАДИМИРА ВУКАШИНОВИЋА

29. 12. 2008. у 19 часова - Учествују: Др Предраг Пузовић, Др Давид Перовић, Др Владимир Вукашиновић.

 • ИСТОЧНИК Издавачка установа Епархије канадске

30. 12. 2008. у 18 часова - Нова издања: Мисли Владике Николаја, Славећ творца земље и небеса, Антологија српског песништва, Велике мисли малих људи; учествују: Викарни Епископ хвостански Господин Атанасије, Рајко Петров Ного, Добрица Ерић, Љубивоје Ршумовић, Мирјана Булатовић.

 • ЗАДУЖБИНА СВЕТОГ МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА

30. 12. 2008. у 19,30 часова - Промоција књиге ђакона др Милорада Лазића
Српска естетика духовности; Издавач: Манастир Хиландар; говоре: Матеј Арсенијевић, Др Мирко Зуровац, хиландарски монаси.

 • ХРИШЋАНСКА МИСАО

02. 01. 2009. у 17 и 19 часова - Промоција издавачке делатности

Напомена: О осталим програмима на Божићном сајму накнадно ћемо вас оба­ве­стити. Програми ће бити објављени и на сајту СПЦ на адреси www.spc.rs на линку Божићно-Бого­јављенска сретања - Божићни сајам. Можете нас позвати и на следеће телефоне: 011/30 25 105; 30 25 106; 064/800 20 01. Е-пошта: izdavackifond@spc.rs

Ака­де­ми­ја у част Ма­те­рин­ства

У оквиру Сре­та­ња, уочи пра­зни­ка Ма­те­ри­ца, у Ру­ском до­му у Бе­о­гра­ду, 27. 12. 2008. го­ди­не одр­жа­ће се и Ака­де­ми­ја у част Ма­те­рин­ства. У програму поред осталих учеству­ју и де­ца са Ко­со­ва и Ме­то­хи­је. Беседу на Академији одржаће Ње­го­во Ви­со­копре­о­све­штен­ство Архиепи­скоп цетињски и Ми­тро­по­лит цр­но­гор­ско-при­мор­ски Госпо­дин Ам­фи­ло­хи­је.

Божићно-Богојављенска сретања оку­пљају, ду­хов­но кре­пе и вас­пит­но де­лу­ју на ро­дите­ље, де­цу и омла­ди­ну. Њихов циљ су ожи­вља­ва­ње, усва­ја­ње и не­го­ва­ње духовног и тра­ди­ци­о­нал­ног бо­гат­ства на­шег на­ро­да.

Божићни сајам у галерији Цвијета Зузорић, 26. децембар - 3. јануар

С благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Павла, Председника Издавачког фонда СПЦ Архиепископије београдско-карловачке, у Београду, од 26. децембра до 3. јануара 2009. године, први пут ће се одржати

БОЖИЋНИ САЈАМ
у оквиру
БОЖИЋНО-БОГОЈАВЉЕНСКИХ СРЕТАЊА

Божићни сајам одржаће се у галерији у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић" на Калемегдану, Београд. Тема овогодишњег Сајма је Пећка патријаршија.