Божићно-Богојављенска сретања

Саблагословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Изда­вачки фонд СПЦ и Одбор заверску наставу Архиепископије београдско-карловачке покренули су Божићно-Богојављенска сретања,која почињу крајем децем­бра, трају током божићних празника и завршавају сеуочи Богојављења. Наданашњој конференцији за медије у Двору Српске Патријаршије, предстојећу манифестацијупредставили су Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије - викарЊегове Светости, протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, народни певач Светлана Стевић игоспођа Радмила Мишев, уредник православног дечијег часописа Светосавско звонце. У уметничком делуконференције, ученик веронауке Стефан Добраш кратким наступом наговестио јесадржајан и квалитетан програм манифестације коју ће 26. децембра у 19 часова уУметничком павиљону Цвијета Зузорићотворити ЊеговоВисокопреосвештенство Ми­тро­полит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Овом приликом, ВладикаАтанасије између осталог је рекао: « Божић је првенствено ДОГАЂАЈ, и циљ нашегпрослављања Божића јесте да поново а отворимо визију хришћанског живота. Поштоје претпразништво Божића управо отворено, наша Црква у Архиепископијибеоградско-карловачкој има и посебан програм за дочекивање светлог празникаРождества Христовог. То што сачињава припрему за дочек Божића, односи се управона догађаје Љубави. Циљ нам је да будемо сви заједно, да сви будемо обасјанисветлошћу Господа нашега, да се нико не осети сам.»

Светлана Стевић,у свом обраћању новинарима, поводом доласка деце са Метохије, додала је: «Њихова радост је неописиво велика, јер могу да покажу своје умеће. За њих је тоизлазак у свет, из својих тамница, јер не могу слободно да се крећу. Замислитешта њима значи то што ће моћи да искажу ту своју песму, ту своју игру, ту својутугу. Истовремено и нас храбре и казују шта им недостаје. Од нас траже самоЉубав. Поред деце из Велике Хоче, долазе нам и деца са Шар-планине. Славица Реџићи деца са Шар-планине певаће нам старе српске песме.»

У оквиру овеманифестације у Уметничком павиљону Цвијета Зузо­рић од 26. децембра2008. године до 3. јануара 2009. године биће организован Божићни сајам. НаБожићном сајму учествоваће издавачи теолошке и литературе шире хришћанскесадржине, уџбеника и приручника за верске об­ра­зовне установе, основне исредње школе, ма­на­стирскеи иконописачке радионице, радионице за израду богослужбених предмета и оде­ће,иконо­стаса и звона,занатске радње које чувају традиционалну израду. У току Божићног сајма одржаће се низ предавања и разговора са духовни­цима наше Цркве, писцима,значајним културним посленицима.Поред промоција најзначајнијих књига, биће одржане и темат­ске изложбе онашим светињама, реликвијама, црквеном сликарству и архитектури, нашој кул­тур­нојбаштини као и изложбестарих рукописа и књига.Посебна пажњапосвећена је нашим светињама на Косову и Метохији.

Уочи празника Материце, 27. децембра са почетком у 18 часова, биће одржана Академијау част Материнства, у Руском дому у Београду. У програму академијеучествују деца из Метохије- Штрпца и Велике Хоче.

ПрограмБожићно-Богојављенских сретања можете пронаћи ОВДЕ.