Бранкови дани у Вуковару

Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару
Бранкови дани у Вуковару

У недељу, 6. октобра 2019. године, с почетком у 11 часова, после свете Литургије на Доброј води у Вуковару, у склопу тринаесте по реду културне и духовне манифестације Бранкови дани у Вуковару организована је Олимпијада старих, традиционалних, народних игара.

Ученици из Основних школа с подручја Барање, заједно са својим вероучитељима протојерејем Драганом Вукадиновићем, Немањом Милинковићем и Слободаном Гајдашевићем, дошли су на Добру воду, присуствовали светој Литургији и учествовали у играма.

Драги гости били су и ученици Основне школе Будимци, који су дошли организовано аутобусом заједно са својим родитељима. Дружењу на Доброј води придружили су се протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, протојереј Ђорђе Ковачевић, протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин и јереј Синиша Мићановић.

У недељу, 13. октобара 2019. године Господње, при храму Преподобне мати Параскеве на Доброј води одржан је завршни програм тринаесте по реду КДМ „Бранкови дани у Вуковару“ с почетком у 16 часова.

Манифестација је отворена беседом госта из Сремских Карловаца, професора Богословије „Светог Арсенија Сремца“ Ђорђа Милидрага. Присутан богољубиви народ је с великом пажњом и одушевљењем поздравио произнесену беседу која је кроз личност неумрлог песника Бранка Радичевића имала поруку очувања језика и писма повезујући је са светим Божјим угодницима из српског рода, наглашавајући осамстогодишњицу аутокефалности Српске Православне Цркве.

У програму овогодишње манифестације учествовали су рецитатори Струковне школе „Марко Бабић“ и чланови рецитаторске секције КУД „Слога“ из Вуковара, које је припремила проф. Данијела Атлагић. Са три песме представили су се ВСПД „Јавор“ из Вуковара под диригентском палицом Александре Кртинић. Чланови најмлађе групе КУД „Слога“ одиграли су три кореографије. У програму је учествовала етно група „Ђурђевак“ из Боботе, млађа и старија плесна групе „Венера“ из Вуковара и тамбурашка секција КУД „Бранислав Нушић“ из Борова.

Динамичка конверзација водитеља програма забавила је и насмејала публику, пославши јасне поруке гледаоцима. Завршну манифестацију програма водили су Владан Смиљанић и Милица Новаковић по тексту који је осмислила проф. др Љиљана Бајац Николић. Ученике је за сценски наступ припремила и увежбала проф. Маја Танасић.

Поред богато припремљеног и осмишљеног програма, манифестацији су се придружила удружења „Сеоска идила” из Аде, „Пударце“ из Бијелог Брда и СКД „Просвјета“ - пододбор Бршадин, секција „Свилен конац“ из Бршадина, која су припремила изложбу народних рукотворина.

На самом крају програма овогодишње тринаесте по реду КДМ „Бранкови дани у Вуковару“ додељене су награде за најбоље литерарне радове која носи име Бранкове мајке, вуковарчанке Ружице Радичевић.

Председник организационог одбора Бранкових дана протојереј-ставрофор Миљен Илић поздравио је све присутне: конзула Републике Србије, представнике друштвеног, политичког и просветно-културног живота, многобројну децу и сабрани народ и уручио награде „Ружица Радићевић“ добитницима.

Од почетка овогодишње манифестације на конкурс за најбољи литерарни рад пријављено је 107 радова из десет основних и пет средњих школа. У категорији ученика разредне наставе награде су добили ученици: Давид Јанић, 4. разред ОШ Синиша Главашевић, Михаило Рабреновић, 4. разред ОШ Бијело Брдо, Милана Кнежевић, 3. разред ОШ Трпиња.

У категорији ученика предметне наставе награде су добили ученици: Петра Војновић, 7. разред ОШ Маркушица, Миљана Миловановић, 8. разред ОШ Трпиња, Нина Колар, 5. разред ОШ Синиша Главашевић - Вуковар.

У категорији ученика средњих школа награде су добили ученици: Сара Атлагић, 2/2 разред Гимназија Вуковар, Маја Коприванац, 4. разред Средња струковна школа „Марко Бабић“, Ивана Жујић, 4/1 разред Техничка школа „Никола Тесла“.

Уручене су захвалнице спонзорима за помоћ и подршку у реализацији овогодишње манифестације, медијским покровитељима: Радију „Дунав“ из Вуковара, Радију „Борово“ из Борова, Радију „Беседа“ из Новог Сада и Радију „Слово љубве“ из Београда. Захвалнице су уручене и свим учесницима програма овогодишње манифестације, као и свим школама које су узеле учешћа у реализацији манифестације и свим вредним домаћицама парохије вуковарске које су припремале послужење за све присутне.

На крају овогодишње манифестације председник организационог одбора Бранкових дана протојереј-ставрофор Миљен Илић позвао је све присутне на послужење и благоразумно дружење које је припремљено при храму Преподобне мати Параскеве, где је настављено дружење вуковарских свештеника са сабраним народом.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска